Култура

Ученици от Велинград с международен приз за най-добър задграничен филм

Спа столицата на Балканите Велинград с пореден приз! Престижното международно отличие е от третото издание на детско-юношеския „Фестивал на доброто кино Бронзов Витяз“, който се проведе в руския град Томск.

 

България беше представена с 4 филма, които се конкурираха с ленти от Сърбия, Беларус и Казахстан. Над 300 пък бяха продукциите, представени от 15-те региона на Руската Федерация. Режисьорът на един от тях е едва 8-годишен. Лентите бяха оценявани от международно жури, в което членуваха народният артист на Русия Николай Бурляев, актьорът Сергей Маховиков, сръбският драматург Йован Маркович и режисьорът проф. Венелин Грамадски от НАТФИЗ.

chervena_shapchica_diplomТе отличиха с диплом за най-добър задграничен филм съвременната трактовка „Червената шапчица„. chervenata-shapchitsaПродукцията е заснета единствено с два смартфона с HD камери. Нейни автори са възпитаниците на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велинград. Интересното за проекта е, че е заснет на HD формат, но с мобилен телефон.

Високото отличие, което е заслужено за младежите от Велинград потвърждава думите на един от създателите на „Арлекин“ акад. Хачо Бояджиев, че българските деца и младежи са много, много талантливи, затова трябва да имат равен шанс.

 „Самата инициатива развива детската и юношеската фантазия и като цяло младежкото творчество. Децата изграждат впечатления и начални умения за създаването на игрални филми, репортажи, телевизионни предавания, рекламни клипове, сериал, детска новела, цяла новинарска емисия, спортно предаване, радиопредавания, и Интернет медии и други“,

разкрива пред Delo.bg директорът на родния фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ д-р Росица Младенова.

Фестът, който ще се проведе в морската ни столица Варна между 15 – 19 юни, ще стартира с театрално и филмово шествие. Децата ще имитират популярни телевизионни водещи. Ще се прожектират филми и клипове в 3D.

„На 17 юни ще представим най-новите технологии на интернет медиите, които не са познати в България. Подготвили сме и инициативата „Да се завърнем за един ден в България“. Във фестивала участват много деца, които не живеят в България, а имаме добри филми от Испания, Чикаго, Ливан. Ще направим телемост с 25 страни от света“,

допълва още Младенова. Тя издава още, че в този ден във Варна ще гостува ансамбъл от Цариброд, който също ще се включи в кампанията. Организаторите подготвят и конкурс за филми, направени за артефакти и легенди. /delo.bg/

Коментари