Избори Институции

Три предложения за председател на РИК-Пазарджик, ЦИК ще решава кой да бъде

Написано от ПЗИНФО

Областният управител Валентина Кайтазова проведе консултации за състава на РИК-Пазарджик за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. На консултациите присъстваха Найден Шопов от ГЕРБ-СДС, Александър Кръстев и Христо Стефанов от ПП-ДБ, Юмер Хамза от ДПС, Стоян Таслаков и Мария Пискюлева от Възраждане и Тинко Василев от ИТН.

Още в началото Валентина Кайтазона уточни, че в консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции, макар че могат да присъстват и други партии и коалиции, такива нямаше.

Съгласно Изборния кодекс РИК Пазарджик трябва да бъде от 13 членове, като най-много представители имат ГЕРБз-СДС -4, ПП-ДБ – 3 членове, ДПС и Възраждане по двама и БСП за България и ИТН по един членове.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Възраждане предложиха съответно Антони Върбев, и Христина Ганчева и Васил Стефанов за председатели на РИК, а от ДПС Юмер Хамза предложи секретарското място да бъде отново за неговата партия, традицията утвърдена през годините.

Въпреки призива на областния управител да се постигне консенсус, такъв не се получи и за пореден път ЦИК ще трябва да вземе решение за това кой да бъде председател на РИК.

Ето ги и всички предложения:

ГЕРБ-СДС предложи четирима юристи – за председател на комисията Антони Върбев и членове Янчо Дрянов, Боряна Дунгарова и Лъчезар Минев. За резервни членове са предложени Анастасия Павлова и Кръстьо Кръстев.

От ПП-ДБ предложиха двама юристи и един педагог – Христина Ганчева/предложена за председател/, Христо Вълков и Иванка Гатина. Резервни членове коалицията не предложи.

ДПС предложи за секретар на комисията Али Чешмеджиев, който има дългогодишен опит на тази позиция и за член Юсуф Мехмедов, с висше образование, специалност „Физика и математика”.

За резервни членове от партията предлагат Антоанета Стойкова и Гюлюмсер Идриз.

Възраждане предложи за председател Васил Стефанов и за член Христина Дачева.

БСП за България предложи за заместник-председател на комисията Елена Попова, без резервни членове, а от ИТН в РИК ще бъде Кръстьо Костадинов предложен за заместник-председател. И те не предлагат резервни членове.

Коментари