Институции

Три награди от церемонията „Пожарникар на годината“ са за хора от пазарджишко

Написано от ПЗИНФО

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, началникът на УПБЗН Ракитово старши инспектор Иван Гьошев и ръководителят на доброволното формирование в Белово Стелиян Хараланов са сред отличените в отделните направления.

За 28-и пореден път бяха наградени служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, показали смелост, себеотрицание и всеотдайност в своята работа. През 2022 г. екипите на дирекцията се отзоваха на над 50 000 сигнала за произшествия и спасиха живота на 562 човека и доказаха, че са гръбнакът на единната спасителна система в страната, посрещайки предизвикателствата достойно и с професионализъм.

„Служителите на ГДПБЗН реагират на сигнал на всеки 10-11 минути винаги професионално и изключително прецизно. Цялата дирекция заслужава колективна награда“, заяви в поздравителните си думи министър Демерджиев. Той отбеляза, че са десетки случаите, в които е получавал благодарност от граждани и организации за отдадеността, с която пожарникарите вършат своята работа. Припомняйки редица тежки ситуации от изминалата година – пожарите в Хасковско, водното бедствие в Карловско, опустошителното земетресение в Турция, вътрешният министър благодари на колегите си: „Вие следвате призванието си и достойно изпълнявате дълга си и служите на България“. Думи на признателност той отправи и към доброволците, с които ГДПБЗН работи в отлично взаимодействие и ги увери, че в рамките на мандата ще бъде разработен и внесен като законопроект в Народното събрание Закон за доброволчеството.

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместниците му Емил Ганчев, Моника Димитрова-Бийчър и Венцислав Катинов и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров връчиха наградите на отличените в конкурса „Пожарникар на годината“. Победителите в основните направления на дейност – пожарогасене и спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност, получиха статуетка и грамота, а комплексният победител – „Почетен знак на МВР“ III степен. Българските екипи, участвали в спасителните операции в Република Турция бяха наградени с почетен знак и грамота от президента на Република България Румен Радев. В рамките на церемонията директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов награди партньори на дирекцията, помогнали в борбата с бедствията и пожарите, както и в изпълнение на задачите по развитие на доброволните формирования в страната.

България бе първата държава от Европейския съюз, която изпрати екип от спасители на територията на Република Турция. Още в първите дни на бедствието страната ни предостави и хуманитарна помощ чрез Военновъздушните сили. Помощ и солидарност при справянето с бедствието продължават да получават и Турция, и Сирия. От президента Румен Радев почетен знак и поименни почетни грамоти получиха участвалите в спасителните операции в южната ни съседка: екип на Столична община; екипаж от 16 авиационна база; екип от Военномедицинска академия; екип на Планинската спасителна служба към БЧК; екип от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР; екип от Национална асоциация на доброволците в Република България.

Държавният глава отправи силни думи на признателност към смелите мъже и жени, утвърдили се като гръбнака на всички дейности по спасяване в Република България и на които всички разчитаме. „Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, именно куражът и себеотрицанието на спасителите съхраниха живота на множество хора, даде вяра, надежда и упование. Трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и изпълни своя дълг. Благодарение на вас показахме, че сме държава с ефективни институции, която може да изпълнява сложни спасителни операции“, заяви президентът Радев. Той благодари на министрите на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването, на кмета на Столична община, на БЧК, ВМА, НАДРБ, на посланика на страната ни в Турция и на турския посланик у нас за сложната организация и координация, позволила още същия ден България да се включи в спасителните операции.

Поздравително слово към наградените екипи отправи и Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция у нас: „Вие, скъпи приятели, потеглихте към зоната на бедствието в рамките на няколко часа. Бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки стотици от големите разрушения. Вие заехте специално място в сърцата на турския народ. Досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя“. Посланик Секизкьок посочи, че президентът Радев е първият държавен глава, откликнал на призива за помощ след преживяната от Турция най-мрачната нощ пред неустоимата сила на природата.

Сред гостите на официалната церемония „Пожарникар на годината – 2022 г.“ бяха министърът на отбраната Димитър Стоянов, кметът на София Йорданка Фандъкова, професионалното ръководство на МВР, ръководители на главни и административни структури във ведомството.

Наградените служители, доброволци и партньори на церемонията

„Пожарникар на годината“ за 2022 година
Комплексен победител за 2022 година е главен инспектор Георги Тодоров – началник на Районната служба в Горна Оряховица.
В направление „Пожарогасителна дейност“ победител е главен инспектор Николай Кирилов от регионалната дирекция в Кърджали.
В направление „Спасителна дейност“ победител е старши инспектор Росен Калфин от районната служба в Кюстендил.
В направление „Контролна дейност“ победител е старши инспектор Владислав Ангелков от Районна служба – Кюстендил.


В направление „Превантивна дейност“ победител е старши инспектор Иван Гьошев, началник на участъка в Ракитово.
Награди за съществен принос в борбата с бедствията и пожарите, както и за развитие на доброволните формирования получиха: Трендафил Величков, областен управител на Пазарджик, Пеньо Ненов, кмет на община Бяла и Стелиян Хараланов, член на Управителния съвет на „Националната асоциация на доброволците в Република България“ и ръководител на доброволното формирование „Белово“.
Информация и снимки – Пресцентър МВР

Коментари