Общество

Трима почетни граждани на Пазарджик

Пазарджик На тържествена сесия на ОбС Пазарджик, в навечерието на Празника на града – 21 май,  бяха гласувани почетните граждани на града и общината. През тази година това са трима души, всеки с работел или работещ в различна сфера. Това са краеведът (наречен живата история на Пазарджик и последният възрожденец при заседанието на Временната комисия, обсъдила номинациите) Александър Арнаудов, архитектът Георги Сарамбелиев (с творби по цял свят, а за пазарджишката общественост най-вече със сградата на Общинска администрация) и олимпийската ни медалистка по художествена гимнастика Ренета Камберова. И трите предложения бяха гласувани с пълно единодушие от общинските съветници.

Последните олимпийски медалисти на Пазарджик

В приветствието си към присъстващите на тържествената сесия, кметът Тодор Попов сподели гордостта си от това, че работи с тях и че е кмет на красивия Пазарджик. Добави също респекта си от тазгодишните номинации и посочи, че лично той би искал към гласуваните от Временната комисия имена на Александър Арнаудов и архитект Георги Сарамбелиев, да бъде добавена и номинацията на олимпийския ни медалист Ренета Камберова. Момиче, донесло на Пазарджик повод за гордост, какъвто градът не е имал от игрите в Атина през 2004 година. Сред успехите й се нареждат над 130 индивидуални отличия и 81 медала с ансамбъла по художествена гимнастика. Званието „Почетен гражданин“ не е награда, това е нашето признание, каза кметът. Самата Ренета сподели, че се вълнува повече, отколкото на олимпиадата в Рио и добави, че винаги много се е гордяла с Пазарджик и се радва, че сега и родният й град ще се гордее с нея. С почетни знаци бяха отличени академик Владимир Овчаров – почетен ректор на Медицински университет София и фолклористът и основател на Ансамбъл „Пазарджик“ Александър Начев (посмъртно).

Александър Арнаудов сподели, че до голяма степен днешното признание се дължи и на колегите му в Регионалния исторически музей, където е минала голяма част от професионалния му път. Пожела на общността в Пазарджик да намери баланса между икономика, просвета и култура, за да започнат младите хора да се връщат тук.

Гости на тържественото заседание бяха проф. Станислав Станилов и Николай Александров от Атака, доскорошният общински съветник Десислава Тодорова, зам.-областният управител Йордан Кожухаров, бившият председател на Общинския съвет Здравко Христев, общественият посредник Георги Шопов, кметове от общината.  

Приветствия на тържествената сесия поднесоха всички представени в ОбС групи,  гостите.

Коментари