България Общество

Трима пазарджишки джудисти от Спортното участват в Европейски младежки олимпийски фестивал

Пазарджик

Мариян Палев, Христо Вълков и Радина Сербезова – състезатели на СК „Кодокан“ и ученици в Спортното училище, са част от отбора, представящ България на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия). 

Снощи беше изтеглен жребият, който определи първите съперниците на нашите джудисти. Според резултата, на 27 юли на татамито излиза дванадесетокласникът от Спортното училище Мариян Палев (кат. 73 кг), като негов съперник ще бъде Алексиос Михаилидис от Гърция. Същия ден Вълков и Сербезова минават проверка на кантар. Техните двубои са на 28 юли. Христо Вълков (кат. 81 кг), който също е дванадесетокласник в Спортното училище, ще се състезава срещу Стефан Зубович от Сърбия, а първата битка на Радина Сербезова ( кат. 63 кг.) е срещу състезателката на Финландия.

В продължение на 6 дни словашкият град Банска Бистрица става център на надпреварите на бъдещите спортни звезди на континента. Европейският младежки олимпийски фестивал се провежда под егидата на Международния олимпийски комитет и е едно от най-важните събития за младите спортисти, които искат да придобият международен опит. “Малката олимпиада“, както наричат фестивала, следва схемата на олимпийските игри – има церемонии по откриване и закриване, олимпийският огън гори по време на целия фестивал, националните химни се изпълняват в чест на победителите, вдигат се знамената на страните на медалистите.

Тази година този престижен форум събра над 2500 състезатели от 40 държави. България е представена от общо 46 млади спортисти в 10 вида спорт. Участието на „малката олимпиада“ е изключително постижение за тримата състезатели на „Кодокан“ и гордост за Спортното училище в Пазарджик. Да им пожелаем успех!

Спортно училище Пазарджик

Коментари