България

Трима излекувани и 30 нови заразени

Написано от ПЗИНФО

142 са случаите на COVID-19 в България, от които трима пациенти са починали.

За изминалото денонощие са отчетени общо 30 положителни проби в страната. Освен в Добрич, новият засегнат район е Шумен.

Това стана ясно от думите на генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в 08.00 часа.

Днес ще бъдат изписани първите трима пациенти, излекувани от COVID -19. Това са жена, настанена във ВМА, както и първите двама пациенти, които бяха хоспитализирани в областната болница в Плевен на 8 март. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус.

Защитни шлемове, произведени от българската промишленост, вече са на разположение на специалистите, които работят с пациенти с COVID-19.

Това са предпазни средства, които са изключително препоръчителни при извършване на особено опасните манипулации на такива пациенти – интубация, промивка на тръбите при интубиране, вземане на проби, когато може да се получи неочаквано изкашляне от пациента в лицето на специалиста. Тогава защитните очила и маската не са достатъчна защита, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който представи пред медиите новия продукт.

Той поясни, че тези шлемове са дефицитни, както и всичко останало, свързано с предпазните облекла:

Това е един от най-големите успехи в момента, наред със защитните облекла, които вече се произвеждат в България – благодарение на усилията на министър-председателя и мобилизацията на нашите производители. По 200 бройки ще бъдат произвеждани на ден, а с прототипи на шлемовете вече разполагат екипите на ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов”.

Веднага щом постъпят новите количества, ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, в които има пациенти с установен COVID-19, поясни още професор Мутафчийски.

Коментари