Избори Институции

Третата и последната политическа сила с най-големи претенции за председател на РИК

Написано от ПЗИНФО

В областна администрация се проведоха консултации за състава на РИК Пазарджик. Комисията трябва да е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове, партия „Има такъв народ“ – 3 членове, Коалиция „БСП за България” – 2 членове, ПП „ДПС” – 2 членове, Коалиция „Демократична България“ – 1 член и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

За председател на РИК Пазарджик бяха направени три предложения от Политическа партия „ГЕРБ“ – Антони Върбев, Политическа партия „Има такъв народ“ – Петя Грозданова и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – Стойко Власев.

От излъчването на заседанието онлайн се видя, че най-големи претенции за председателското място имат „Изправи се! Мутри вън!“, които в област Пазарджик получиха подкрепата на 3,38% от гласувалите. Председател искат и от ИТН с почти 16% от гласовете на последните избори. Тоест тези две формации общо са получили 21130 гласа, докато за първата политичеста сила са гласували над 30 % или 33 012 човека.

За заместник-председател постъпиха две предложения от  Коалиция „БСП за България“ – Виолета Ценова и Коалиция „Демократична България-Обединение“ – Иванка Гатина.

За секретар беше направено само едно предложение от ПП ДПС – Васвие Мехмедова.

В края на заседанието ВрИД областният управител Йордан Кожухаров заяви, че при така създалата се ситуация не може да бъде постигнато съгласие за състава на РИК-Пазарджик и следва, на основание чл. 60, ал. 6 от Изборния кодекс, цялата документация в едно с протокола от консултациите да бъдат изпратени в ЦИК за решение.

Коментари