България

Тревожни новини за цената на хляба

Pixabay
Написано от ПЗИНФО

Ново повишение на цената на хляба очакват да има до края на годината в област Добрич, въпреки че тя е по-висока с около 20% през последните два месеца.

Причините са в рекордните цени на брашното, които се очаква да достигнат 1000 лв. за тон, както и в драстичното увеличение на цената на тока. Според Регионалния съюз на сладкарите и пекарите голяма част от по-малките производители са заплашени от фалит, предаде БНР.

Хлябът е намален и като грамаж, за да е на поносима за потребителя цена, като такъв от 600 грама в момента на едро струва около 1,20 лв.

Ако се спазва старата формула за формиране на цената на хляба, то той вече би трябвало да струва 3-4 лв. за килограм, заяви председателят на Регионалния съюз на сладкарите и пекарите Тодор Няголов.

„До Нова година цената на брашното ще скочи около 1000 лв. Цената на тока расте главоломно, неизбежно е да няма поскъпване. Дано да е поне след Коледа“, обясни той.

По-малките пекарни, особено тези, които се занимават с производство само на закуски, вече освобождават персонал. При тези цени на тока и суровините са заплашени и от фалити, каза още Няголов./Dnes.bg

Коментари