Институции

Тракийският университет с интерес към изнесено обучение в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Взаимодействието между Община Пазарджик и Тракийския университет се задълбочава. Пред директори на училища и лечебни заведения от областта, кметът Петър Куленски, областният управител Валентина Кайтазова и ректорът на висшето учебно заведение представиха идеята за реализация на изнесено обучение в Пазарджик.

В изнесеното обучение кметът на Пазарджик вижда едно от решенията за разрешаване на проблемите с обезлюдяването в Пазарджик:

Нашето желание е младите хора да остават в своя роден регион, да остават в Пазарджик. За да се случи това ние трябва да им създадем условия те да поискат да останат тук, да продължат своето образование. Благодаря на проф- Ярков и Тракийския университет, че те бяха едни от първите, които осъществиха контакт с нас и ни предложиха едно партньорство, дългосрочно такова, с което ние, всъщност да привлечем студенти на Тракийския университет, които да се обучават в Пазарджик.

Областният управител посочи, че държавата би подкрепила подобна инициатива, както помогна при осъществяването на изнесено обучение на медицински сестри в бившия Учителски институт в Пазарджик.

Вече трета година се провежда такова обучение, защото лечебните заведения ни убедиха, че имат необходимост от средни медицински кадри. Тогава държавата предостави на общината безвъзмездно учебния комплекс, някогашния учителски институт и сега там, в една част от тази база, се провежда обучение на средни медицински кадри. В трудните икономически условия, в които живеем, считаме, че обучение близо до дома е една добра възможност, от която могат да се възползват нашите зрелостници, коментира Валентина Кайтазова.

Пред присъстващите проф. Ярков презентира дейността на Тракийския университет, който вече има изнесено обучение:

Тук можем много от нещата можем да ги надградим при вас. Сигурно знаете, че имаме много силна педагогика. Виждам, че много от пазарджишкия район учители вдигат совите ПКС-та при нас.

По време на срещата учители и медици се включиха в полезна дискусия, която може да се счита за своеобразно начало на процеса по стартиране на поцедура за изнесено обучение на Тракийския университет в Пазарджик.

Коментари