Избори

Трайчо Трайков и ген. Съби Събев: Силата да бъдеш свободен!

Пазарджик Силата да бъдеш свободен. Това кратко и ясно послание съпътства кандидатите за президент и вицепрезидент от Реформаторски блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Съпътстваше ги и в Пазарджик днес, когато те застанаха очи в очи с граждани и симпатизанти.

 

Още на паркинга в центъра на града те бяха очаквани и посрещнати от представители на политическите партии, съставляващи блока, от младежката структура и от симпатизанти. Срещата продължи в една от залите на ХГ „Станислав Доспевски“, която трудно побра всички желаещи да чуят посланията на кандидатите. Самите те нямаше как да пропуснат традиционното българско посрещане с хляб и мед, както и овациите на симпатизантите, не намерили място в залата.

Преди Трайчо Трайков и ген. Съби Събев да получат думата, народният представител на РБ от 13-ти МИР Бойка Маринска ги приветства за  смелостта да приемат предизвикателството да представляват  интересите на народа и да поискат да направят промяната в статуквото възможна. От името на младежката организация на България на гражданите, Трайчо Трайков беше приятно изненадан с картина с Часовниковата кула в Пазарджик и посланието на Мартин Лутър Кинг – „Времето винаги е правилно, когато искаме да направим правилното".

RB_Traikov_SubevRB_prezid_obshtaДвамата кандидати представиха акцентите в програмата си и показаха, че в нея са помислили за всички аспекти на живота – от демографската криза и мерки за преодоляването й, състоянието на страната, до националните интереси и тяхното отстояване, сигурността, мигрантската криза. Трайков подчерта особено важната за гражданите тема, за справедливостта и усещането за нейния дефицит. Президентът е този, който трябва да брани и отстоява правата на гражданите и да налага институциите да спазват правилата. По отношение на външната политика на страната Трайков каза, че трябва  да се базира на отношенията с два вида държави – съюзници от ЕС и трети страни. „ЕС – това сме ние. Нашите интереси са интереси и на нашите съюзници. Президентът трябва да настоява за предварителна позиция по отношение на нашите изисквания, а след това да се дава отчет как позицията ни е била защитена. Ние сме част от най-голямата икономика на Европа, тази на ЕС и третите страни трябва да се съобразяват с това. Смятам, че с ген. Съби Събев можем да се справим с това.“, добави Трайков. На въпрос от залата „Къде са русофобите?“ и чувства ли се българофил, кандидат-президентът се пошегува, че организации на русофили е чувал, но не и за съществуването на  такива като русофоби и според него последните са само в главите на русофилите.  Своето разбиране за българофил  той обясни с това да си готов да седнеш на една маса без предразсъдъци с всеки, за да обсъдиш и защитиш българските национални интереси. На въпрос как ще убеди гласоподавателите, които не го познават да гласуват за него, Трайков беше кратък: „С делата си съм показал, че между постове и принципи избирам принципите“.

Ген. Съби Събев изложи вижданията си за справяне с демографските проблеми, за конкретните стъпки хората с български корени да изберат живот и работа в България, на помощите за майките, на сигурността, на опасността България да се с години назад по отношение на демокрацията, на опонентите в кандидат-президентската кампания.

RB_Traikov_Subev_deteДвамата кандидати отделиха време и за разходка по пазарджишките улици и на хората по тях.

Коментари