Институции Общество

Тодор Попов: Центърът за работа с деца на улицата в кв. „Изток” ще осигури това, от което всяко дете има нужда – да се почувства обгрижено и обичано

Написано от ПЗИНФО

В Пазарджик днес официално беше открит Център за работа с деца на улицата, който е изпълнен по проект „Изграждане на Център за работа с деца на улицата и Приют за лица в град Пазарджик “. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, по Договор № BG16RFOP001-1.013-0007-C01 и е на стойност 1 549 352.68 лв., от които 232 402.90   лв. са национално съфинансиране, а 1 316 949.78 лв. е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие.

„Винаги съм казвал и пак ще го повторя,

че белег за цивилизованост на една общност е това как се отнасяме към хората в нужда, които са по-различни и които имат нужда от социален шанс”. С тези думи започна приветствието си кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той благодари на фирмата изпълнител за свършеното, на екипа от Общината и на специалистите, които ще работят в Центъра и ще предоставят една важна социална услуга, от която, по думите на кмета, има крайна необходимост. „Особено тук – в квартал „Изток“, децата, за съжаление, са поставени в риск ежедневно и попадането им в Центъра ще води до ред важни и полезни за тях неща – това да усетят грижа, внимание, обучение, да могат да учат език, да имат поведение, да се научат на дисциплина и самодисциплина и, в крайна сметка, да получават любов и грижа, което е важно. Защото едно дете има нужда основно от това – да усеща, че е обгрижено, обичано и по този начин да започне да приема света около себе си. Затова съм горд, че ние в Пазарджик успяхме да се справим и с това предизвикателство, защото всичко това е направено с европейски средства. А ние сме една от общините в България, която изключително добре се възползва от възможностите на програма „Региони в растеж” по стария планов период. Сега очакваме методологията по новия период на „Кохезия” и се надявам да я имаме скоро, защото на практика вече сме в новия планов период”, заяви Тодор Попов. Той сподели своето удовлетворение от поредната стъпка в това да правим града все по-уреден и по-хубав.

„Нека да продължим да бъдем все така последователни в това, което надграждаме,

защото с всяка една стъпчица, с всяка една социална услуга, с всяка една оправена лампа или ремонтирана улица или парк нашият град се превръща в град, в който всички искаме да живеем – подреден, уреден, добре изглеждащ, даващ житейска перспектива чрез възможностите, които дава за труд, отдих, спорт, социална реализация, така че аз съм изключително удовлетворен, че всяка една малка стъпчица, която правим, ни превръща в това, което искаме да бъдем като местна общност – успели, одухотворени от това, което правим и горди със себе си”, каза още кметът Тодор Попов.

Откритият днес Център за работа с деца на улицата е с капацитет 30 деца.

Коментари