Култура Любопитно Общество

Тодор Попов: Фестивалът „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов” е жив, защото Пазарджик го обича и публиката го очаква

Написано от ПЗИНФО

47-то издание на Международния фестивал ще се проведе от 27 до 30 януари 2022 г.

След броени дни в Пазарджик отново ще се проведе Международният фестивал „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов”. „Няма да се изморя да повтарям, че това е най-старият музикален фестивал в България, свързан с класическата музика. 47 години той не е прекъсван, а това са толкова много години, толкова много хора са били свързани с него през годините, толкова много кметове, толкова много управленци, но в крайна сметка фестивалът е жив, защото Пазарджик го обича, публиката го очаква и затова и тази година всички любители на класическата музика ще се радват на поредните интересни и пълни с магията на музиката вечери. Това каза кметът на Пазарджик Тодор Попов по повод предстоящото 47-мо поред издание на „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов”. Кметът отправи благодарности маестро Григор Паликаров, към музикантите от Симфоничния оркестър, „към всички, които допринасят този фестивал да е жив, към всички спонсори, които ни помагат през годините и най-вече на към нашите скъпи съграждани, които всяка година очакват поредното издание на фестивала. Откриването му ще е на 27 януари / четвъртък/ 2022 г. в 18,30 ч.

Искам да призова всички да спазват противоепидемичните мерки, да бъдат съответно със зелен сертификат или след тест, за да се насладим на изкуството”, каза още Тодор Попов .

Четиридесет и седмото издание на фестивала ще бъде открито под палката на маестро Григор Паликаров,

който ще дирижира програмата в първата вечер. Гост-солист тогава ще е Иван Янъков – пиано.

Втората фестивална вечер по традиция е с камерен концерт, когато ще гостуват музикантите Гергана Русекова – мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ще ни дадат възможност да чуем едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт – вокален цикъл „Зимен път“.

Третата вечер е рецитал на един от най-добрите световни пианисти Алесандро Марано /Италия/.

Фестивалът ще завърши под диригентството на Игор Вербицки /Русия/ и солист Деница Лафчиева – кларнет.

По традиция в рамките на фестивала се провежда концерт – матине с участието на млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик, който ще се бъде на 30 януари /неделя/ от 11.00 часа.

Съпътстващата програма в дните на фестивала включва изложба под наслов „Класическата музика и Пазарджик“ с материали от Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик и Регионален исторически музей – Пазарджик. Интересът на публиката ще бъде провокиран от оригиналните костюми на проф. Иван Спасов и примабалерината София Бобчевска. Изложбата включва още снимки, грамоти, плакети и орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, с които са наградени Симфоничен оркестър – Пазарджик и музикално дружество „Маестро Г. Атанасов“. А РБ „Никола Фурнаджиев“ ни запознава е с личностите на Маестро Г. Атанасов и проф. Иван Спасов чрез литературни текстове и публикации в периодичния печат от преди повече от век.

Коментари