Институции

Тодор Попов: С дарението, за което ни разследват, направихме само добри неща

Написано от ПЗИНФО

„Общо 9 от 10-те документа, които искаха проверяващите, са публично достояние и единственият, който не е публичен, е дарението на г-н Пеевски, което той направи през пролетта на 2020 г., като половината сума от общо 700 хиляди лева беше предвидена за парка в село Црънча, а другата половина – за волейболния отбор. Пазарджик е в куриозна ситуация да бъде разследван за това дарение. Затова искам в днешния ден да покажем този парк на всички”. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов в Црънча пред медии по повод акцията в понеделник, когато 30 проверяващи от ДАНС, НАП и ГДНП блокираха Общината.

„Искам да покажем на всички къде са отишли парите от дарението на г-н Пеевски – в парка, с който Црънча заслужено се гордее. Парк, който успяхме да направим за 4-5 месеца. И направихме не само него, но успяхме да ремонтираме читалището, да направим ремонт на стадиона и да подобрим цялостната физическа среда. Това е огромна територия, която е облагородена. Направени са пейки, беседки, барбекюта – покрити, закрити, с вход, с детски площадки – всичко, което е необходимо, за да изпълним волята на дарителя. Защото дарителят и ние искахме едно-единствено нещо -да направим този парк, който да остане и да се ползва от всички жители и не само от жителите на Црънча, но и от жителите и гостите на община Пазарджик, защото това е любимо място на десетки хиляди хора, които идват тук и събота, и неделя, а и през седмицата, защото от тук се откриват невероятни природни красоти. А една група хора се опитват да ме изкарат престъпник, защото сме спасили гората на селото. Това дарение беше дадено, за да спасим гората, защото с оглед на ковид ситуацията, тъй като бяхме лишени от приходи, искахме да я продадем. И г-н Пеевски направи дарение, за да спаси гората и да ни даде парите, колкото струваше гората и с тях да направим две полезни неща. Ето, показваме парка на Црънча, за да се види за какво ни разследват – защото сме направили нещо полезно, красиво и добро. И това беше по желание на хората от Црънча, нека те си кажат дали са доволни.”

Това заяви кметът на Пазарджик и продължи:
„Разследват ни, защото селата ни са ремонтирани, обновени са училищата, читалищата, осветлението. Пазарджик е на трето място по брутен вътрешен продукт сред областните градове в България, безработицата е под 3%, дават ни за пример в спорта, в културата, защото си запазихме всички институции – читалища, музеи, ансамбли, оркестри и всичко това се поддържа и работи. Над 1000 души чужденци работят вече в Пазарджик, средната работна заплата в Пазарджик е около 1500 лв по официални данни на статистиката. И за всичко това искат да внушат на хората, че общините са бандити и крадци. И да всяват страх. Затова всеки ден ще показвам какво сме направили с парите на дарители и с парите на пазарджиклии, а довечера ще покажем какво сме направили и с другата част от дарението – имаме волейболен отбор, който е водещ! Показахме за 4-5 години как се справи успешен проект в спорта, който е гордостта на града ни, гордост за България и сега сме на последен кръг на Шампионска лига и играем тази вечер с шампиона на Гърция „Олимпиакос”. И тези хора искат да ни разследват за това, че сме направили полезни неща. Да, проверки трябва да се правят, но точно преди избори ли?! Ще им кажа едно: те никога няма да имат това, което ние имаме – доверието на хората!”.

Коментари