Институции

Тодор Попов: Санирането продължава от следващата година, ние в Пазарджик първи поискахме това

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Националната програма  за енергийна ефективност ще продължи през следващата година, обяви кметът на Пазарджик на среща с живеещите в санирания блок на ул. „Свобода“ №15  по повод приключването на строително-монтажни работи, свързани с рехабилитация и обновяването на сградата.

„От информацията, която имам и от разговорите, които сме провели, знам, че това ще стане чрез европейските средства, които ще получим по Националния план за възстановяване и развитие до 2023 година. Заделени са близо 5 млрд. лв. за саниране и енергийна ефективност на публични и частни жилищни сгради.

За 2016 г. в Пазарджик имаме 76 сдружения на собствениците, които са одобрени, т.е. за следващата година ние ще имаме възможност да работим по 76 сгради по Националната програма“, посочи Тодор Попов. Той поясни, че самоучастие няма да се изисква, ще могат да се обновяват и къщи в населените места и да кандидатстват сдружения, регистрирани след 2016 г.

„Европа провежда политика, която предвижда до 2028-2030 г. да няма несанирана публична и частна сграда в ЕС, така че за това регулярно ще бъдат отделяни средства.

Изключително съм щастлив, че тази програма се възстановява, защото хиляди пъти съм повтарял, че тя има само положителни ефекти. Ние в Пазарджик бяхме първите,  които направихме подписка за продължаването и. Считам, че това ще бъде една стъпка в правилната посока за задвижването на икономиката. Защото в тази дейност са заети десетки и стотици хиляди хора. Това ще се отрази неминуемо на икономическата активност след пандемията.“, категоричен е Тодор Попов.

Мерките   за енергийна ефективност на сградата на ул. „Свобода“ №15 са на стойност 239 301,45 лв. без ДДС. Извършени са строително-монтажни работи, свързани с рехабилитация и обновяване на многофамилната жилищна сграда, в това число ремонт на покрив, полагане на хидроизолация и топлоизолация; подмяна на дограма; полагане на топлоизолация на стени и подове; подмяна на стълбищно осветление; изграждане на мълниезащитна и заземителна инсталации. За подобряване на достъпа на хора с увреждания, в съответствие с нормативните изисквания  за осигуряване на достъпна среда, в сградата е монтиран подемник за инвалидни колички.

Кметът на Пазарджик увери живеещите, част от които се оплакаха от незавършени ремонтни дейности по терасите, че това ще стане по най-бързия начин. “ По принцип не плащаме на фирмите, докато не си свършат работата, така че те самите имат интерес да отстранят нередностите. Искам да успокоя нашите съграждани, че до една седмица тези дейности ще бъдат извършени“, увери Тодор Попов.

Снимки преди и след извършване на дейностите

 

Коментари