Институции

Тодор Попов: Паметникът на св. св. Константин и Елена ще се превърне в един от символите на града

Написано от ПЗИНФО

Започна изграждането на паметника на равноапостолите закрилници на Пазарджик

До моста на Марица в Пазарджик започна изграждането на паметника на равноапостолите св.св. Константин и Елена – духовни закрилници на Пазарджик. Паметникът ще бъде официално открит вечерта на 20 май в навечерието на Празника на града. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Фундаментът на паметника е близо 10 метра. Заедно с фундаментите на двете фигури и самите фигури паметникът ще е висок общо 16-17 метра. Избрахме това място за неговото позициониране, защото паметникът ще се вижда от всички страни – от Звъничевско шосе, от Пещерско шосе, от Търговията, от Околовръстното и от тези, които идват откъм „Била”, от излизащите от града в тази посока. Този монумент ще се вижда от всички посоки и той ще бъде израз на нашата благодарност към светите равноапостоли Константин и Елена. През годините, надявам се, той ще се превърне в един от символите на нашия град. Освен всичко друго, трябва да бъдем духовни хора, да си почитаме нашите духовни покровители и да не забравяме, че сме християни”. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов и съобщи, че освен изграждането на паметника са предвидени и благоустроителни дейности в района около него.

Монументът ще бъде издигнат изцяло с дарения. Общината е предоставила 30 хиляди лева, а останалите са дарения от фирми и граждани, които са съпричастни към делото.

Край паметника ще има площ за отдих, прилежащата територия ще бъде благоустроена, включително стълбите към него и алеите. Монументът ще бъде осветен и вечер ще бъде наистина впечатляващ – поредното място, с което Пазарджик заслужено да се гордее, допълни кметът.

Официалното откриване е  планирано за 20 май вечерта, когато е предвидена специална програма и много официални лица, сред които ще бъде и президентът на Република България г-н Румен Радев. „Ще си направим Празник, какъв Пазарджик заслужава” каза още Тодор Попов.

В момента паметникът е на етап изграждане на фундамент.

Коментари