Култура Спорт

Тодор Попов откри изложбата „Личности и събития в българския спорт“ в Музея

Написано от ПЗИНФО

Вдъхновяваща изложба „Личности и събития в българския спорт“ бе открита в една от залите на Регионален исторически музей – Пазарджик. Събитието, което се реализира по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата”, сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ и Регионален исторически музей – Пазарджик, съвпадна с провеждането на годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа.

Откриването на изложбата уважиха кметът на Пазарджик Тодор Попов, президентът на Европейската асоциация на спортните журналисти (ÀIPS Europe) Чарлз Камензули, бившият президент на ÀIPS Europe Янис Дарас, президентът на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров, президентът на Унгарската асоциация на спортните журналисти Гиорги Шолоши, президентът на Турската асоциация на спортните журналисти Мурат Агджа, президентът на Кипърската асоциация на спортните журналисти Еродотос Милтиадос, президентът на Гръцката асоциация на спортните журналисти Аспасия Велонаки, златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова, олимпийският медалист по джудо Георги Георгиев, европейският шампион по бокс Ергюнал Сабри, волейболната легенда Тодор Алексиев, президентът на ВК „Хебър” Александър Иванов и директорът на РИМ – Пазарджик Борис Хаджийски. Присъстваха спортни журналисти от България, Унгария, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Румъния, Молдова, Кипър и Косово.

„Имаме повод за гордост днес”, изтъкна кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на приветствието си към присъстващите. Той отбеляза, че успешните спортисти са не само най-добрата реклама за града и държавата, но и са най-важните модели за поведение, които децата и младежите трябва да следват.

Експозицията „Личности и събития в българския спорт“ включва дарения от известни български спортисти, предоставени от д-р Денислава Ангелова – председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата“.

Представени са личности като Григор Димитров – носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ за юноши през 2008 г., спечелил 8 титли от Световния Тур на ATP, включително и Финалите на ATP в Лондон през 2017 г.; олимпийският и двукратен европейски шампион в бокса Петър Лесов; шампионите по борба Станка Златева – първата българка, световен шампион по борба (2006 г.) и Армен Назарян – олимпийски шампион от летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. и Сидни (2000 г. ); Елица Янкова – спечелила бронзов олимпийски медал в Рио де Жанейро през 2016 г.; златният медалист от младежките олимпийски игри в щангите и европейски шампион по вдигане на тежести за мъже Божидар Андреев, най-добрият роден джудист в кат. до 66 кг Божидар Темелков, световният шампион по бокс в кат. до 54 кг Детелин Далаклиев; златният медалист в скока за височина на Световните университетски игри Тихомир Иванов; плувецът Антъни Иванов; златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова – спечелила бронзов медал (ансамбъл, многобой) от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.; шампионите по шахмат Цвета Галунова и Момчил Николов.

Експонирани са екипи и награди на състезатели от златното поколение на българския футбол от САЩ`94 – Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов, както и екипи на футболни отбори от България и чужбина.

Показани са лични автографи на част от спортистите, както и снимки от състезания и книги, представящи развитието на българския спорт през годините.

Част от експозицията е и шампионски шлем на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, който по-рано днес дари лично ценния експонат на организаторите на изложбата. Специални артикули дариха и част от журналистите, участващи в годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа, който се провежда тази седмица в Пазарджик.

Експозицията „Личности и събития в българския спорт“ ще гостува  в Регионален исторически музей – Пазарджик до края на годината, като се предвижда след това да се превърне в пътуваща.

 

Коментари