Институции Спорт

Тодор Попов: Обещавам ви, че ще имате едни от най-добрите зали, условия и отношение от наша страна

Написано от ПЗИНФО
На изключително бляскава церемония “Спортист на годината 2020” – Пазарджик бяха наградени най-заслужилите спортисти за изминалата 2020 година. Кметът Тодор Попов коментира не само досегашните успехи на пазарджишките спортисти, но и намеренията за развитие в спорта и културата.
Днес е важен ден, защото награждаваме нашата градска гордост. Награждаваме нашите шампиони, хората, които ще бъдат визитките за нашия град и се гордеем с тях. Щастлив съм, че присъствам на тази церемония, за да може да се чувствате важни и значими и да сте тук на тази сцена. Да се чувствате истински успешни и оценени и хора, които правят нещо важно. Ако се върнем малко по-назад – тук виждам лица, с които сме провеждали първите церемонии, които не бяха това, което са сега. Освен че правим все по-добри и хубави церемонии, с които да покажем уважение към нашите спортисти, се развиваме и като успешен модел за подражание в страната. Все повече млади хора поглеждат към това безценно нещо, което ние имаме, а това е спортът. Няма значение дали е масов, професионален, учителски, ученически, аматьорски – важно е човек да спортува.
Моята амбиция стига още по-напред. Всички знаете преди 10 години откъде тръгнахме – от една гола поляна. Пазарджик винаги е бил шампионски град и град на спортистите. Сега това, което постигаме – горд съм. Няма друг град с толкова медали, с толкова проведени състезания. Няма друг град, който да си поддържа представителните отбори и те да заемат лидерски позиции. Няма друг град, в който да има толкова много спортни клубове и толкова голяма подкрепа от страна на общината. Няма друг град, в който да има толкова спортуващи деца. Но… не е достатъчно. Искам в следващите години ние да бъдем №1 във всичко. Трябва да имаме мотивацията, амбицията, куража да го поискаме и да го заявим.
Вие питали ли сте Серафим Тодоров къде е тренирал?! В една смотана пещерска зала, в която светеше една лампа, но той там стана голям шампион. Питали ли сте къде тренираше Георги Георгиев?! Тичаше на дигата, в залата нямаше татами и хората го мислеха за мръднал. Питали ли сте Ренета Камберова къде е тренирала?! В залата беше -10 градуса, все едно си отвън, половината зала беше в кофи.
Обещавам ви, че ще имате едни от най-добрите зали, условия и отношение от наша страна. За да може да сте спокойни и да имате необходимото самочувствие и амбиция. Всичко това, което имате сега, не е даденост. То е отношение. Затова искам да имате амбицията. Затова не искам да се задоволяваме с това, което сме постигнали. Искам да бъдете още по-отдадени на това, което правите. Гордостта, която ме изпълва в момента, е плод на нашите взаимни усилия. Защото всички ние в Пазарджик гледаме в една посока – започваме през вас, спортистите, треньорите, базата, финансите, администрирането на целия процес. Така че тук се работи правилно. Написали сме правилната рецепта.
Тази година откриваме още две зали – до Великден ще бъде готова залата в Спортното училище, а до края на годината и тази в Зоната на здравето. В момента тече външният ремонт на съблекалните и избираме изпълнител за басейна. До 24 май или 1 юни заедно ще скочим с треньори и състезатели в басейна. Първо правим олимпийския басейн, а догодина и малкия басейн, за да стане един чудесен комплекс. Следващата година продължаваме със зала Хебър – пълно реновиране, ще насоча вниманието си и към стадиона, а през 2023 година ще оправим и стадиона в квартал Младост. Всяка година ще продължим да поставяме съоръжения за масов спорт – фитнеси, детски площадки и т.н. Така че след 2-3 години да се видим още по-успешни и удовлетворени от това, че всеки от нас е сбъднал мечтата си. А тя е всеки от вас и нас да е горд с постиженията си.
И още веднъж искам да кажа на висок глас, защото продължават да питат – защо за спорта даваме толкова, защо не повече улици и асфалт. Отговорът е много прост. Пазарджик има достатъчно за всичко, никой не е пострадал дори и в година и месеци на пандемия. Защо са ми важни спорта и културата. Защото едните се грижат за физическото здраве, а другите – за духовното. Защото без тях не сме хора…
Ще продължим активно да работим и да отделяме средства за развитието на нашия спорт, защото това означава повече здраве за всички. Когато сме здрави и уверени в себе си, когато сме дисциплинирани, амбициозни, каквито са спортистите, тогава ще станем още по-успешни като общество и като хора. Затова за културата и спорта ще продължат да се дават средства независимо дали се харесва на някого или не, докато аз съм кмет на Пазарджик.

Коментари