Институции Култура Общество

Тодор Попов награди отличените в Третата национална графична изложба „Георги Герасимов“

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

В ХГ“Станислав Доспевски“ бе открита Третата национална графична изложба „Георги Герасимов“. Инициативата стартира през 2015 г.с подкрепата на Община Пазарджик и кметът Тодор Попов и благодарение на това Пазарджик в дните на тази изложа се превръща в графична столица на България, като това е третото по значимост бианале за графика в страната след София и Варна, коментираха директорът на галерията Леон Бабачев и пловдивският художник и писател Христо Кърджиев.

Националното събитие се провежда през две години. Изложбата е със статут на конкурс, до участие в нея бяха допуснати едва 33 автори с 62 творби. От тези автори няколко бяха отличени и наградени.

Тодор Попов връчи три равностойни награди, включващи бронзов плакет и парична премия от 1200 лева на Цветан Казанджиев, Румен Нечев и Михаил Маламски. Наградата за млад автор до 35 години на името на Георги Герасимов с премия от 1200 лв. бе отредена на Ива Данкова от София.

Наградата на Съюза на българските художници бе за Веселин Дамянов – Вес, а за почетен принос бе отличен университетския преподавател по изобразително изкуство Христо Дацинов. Петте почетни дипломи получиха Зоран Мише от Северна Македония, Бранко Николов от Сърбия, Димитър Каратонев от Харманли, Станислав Божанков от Кюстендил и Марина Мавродиева от Бургас.
Националната изложба „Георги Герасимов” е съпътствана от изложба „Георги Герасимов – непознатият график” с избрани творби от богатото му художествено наследство. Във втора зала на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ са подредени 97 творби (графика и рисунка) на автора. Художествените произведения са създадени между 1928 и 1971 г. като са застъпени теми, по които художникът е работил през целия си живот. През май 2019 г. тази изложба гостува в Българския културен институт в град Прага.

По традиция галерията издаде луксозен двуезичен каталог.

Коментари