Институции

Тодор Попов към кметовете на населени места: Трябва да съдействаме на хората да кандидатстват по мярката „За по-чист въздух“, като започнем от най-бедните

Написано от ПЗИНФО

Община Пазарджик е одобрена по важен стратегически проект по програма към Министерство на околната среда и водите – по мярка „За по-чист въздух!“. Тя е съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и е с индикативен бюджет 49,07 млн. лв. Тази програма обхваща дейностите, свързани с безплатна подмяната на старите уреди за отопление със съвременни като климатик, термопомпа, котел или камина за пелети или дървен чипс. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов на среща с кметовете на населени места.

„Важно е да направим жест към хората и да им съдействаме да се възползват от тази програма. Целта е да подобрим качеството на въздуха и не случайно Европа дава такива средства, защото некачественият въздух е най-големият убиец в света – най-много хора умират от лош въздух. В града в момента няма този тип производствени мощности, които преди години много замърсяваха въздуха, но пък в селата и в кварталите, където има повече къщи – там се отопляват на твърдо гориво и на него се дължи неприятния мирис и замърсяването – особено, когато е студено, когато няма движение на въздуха и мъглата го натиска, се усеща силно. И всъщност, оказва се, че най-много вредни емисии за човека се отделят при горенето на дърва и след това при горенето на въглища. Исках лично да Ви кажа за тази програма, защото е важна.“ Това заяви Тодор Попов пред кметовете на населени места и ги информира, че до дни започва обследване колко хора използват за отопление дърва и въглища, а реализацията на самата програма ще започне веднага след Нова година.

Кметът на Пазарджик заяви още, че според него е по-справедливо разпределението на средствата между града и селата да е наполовина, дори и с превес за селата, независимо че там живеят по-малък брой жители, той отчита факта, че по-голяма част се отопляват на твърдо гориво.

„Ще изготвим критерии и за разпределение на средствата за самите села на база брой жители, както и на базата на данните от самото обследване. През лятото да пристъпим към реално изпълнение на проекта. Вие говорете с хората, а моят съвет е да започнем от най-бедните“, каза още кметът. Той посочи, че на парламентарна комисия е прието предложението на Делян Добрев до края на 2025 г битовите потребители да плащат електроенергия на референтни стойности, което означава, че отоплението на електроенергия ще бъде изгодно, освен че е и по-удобно и лесно, особено за възрастните хора. Всички кметовете на населени места получиха подробна информация за това как и кой може да кандидатства, а след седмица и всички заинтересовани ще могат да се информират от сайта на Община Пазарджик или на място в Областния информационен център.

Коментари