Избори

Тодор Попов: Избори не се печелят с омраза, а с доверието на хората

Г-н Попов, отивате на балотаж, това справедлив резултат ли е за Вас?

Изборите никой не може да ги прогнозира, защото в крайна сметка всичко зависи от волята на хората. Резултатите са такива, каквито са. Единственото нещо, което ме изненада, беше ниската избирателна активност. Но, в крайна сметка това е волята на избирателя.

 

Повлияха и доста други фактори, самата кампания беше изключително негативна от страна на нашите опоненти. Основно повлия и това, че хората доста се объркаха с кандидата Тодор Веселинов Попов. Като цяло имаше и доста недействителни бюлетини – повече от 16 % за кандидати за съветници и повече от 8 процента за кандидати за кметове.

Участието на Тодор Веселинов Попов и намирането на такъв кандидат е част от кампанията, която се води срещу мен от една година. За всички беше ясно, че неговото издигане е умишлено, само за да разсейва гласове. Затова дано хората си направят добре изводите и да преценят какво поведение съм имал аз и какво имаха всички останали към избирателите – както по време на кампанията, така и преди това.

В новия Общински съвет имате най-голямата група, ще търсите ли сътрудничество с другите?

Винаги съм казвал, че изборите са резултат по доверие. Изводът от това, което се случи, е, че аз и моят отбор имаме най-голяма степен на обществено доверие. С процентите, които имам аз за кмет, с това, че имаме най-голямата група съветници и с това, че на изборите за кметове на населени места ние имаме 24 кмета от първи тур и 4 на балотаж показва, че ние се ползваме с най-високо обществено доверие. Това именно ни дава основание да считаме, че трябва да продължим заедно да провеждаме тези политики, които досега сме провеждали. Що се касае до общинския съвет – Пазарджик винаги е имал най-пъстрия Общински съвет и този не прави изключение. Въпрос на консенсус е след изборите да бъде сформирано такова мнозинство, което да провежда политиките, които в крайна сметка се одобряват от хората.

В 24 от селата кандидатите от Вашата коалиция бяха избрани още на първи тур, имате и четирима кандидати, които отиват на балотаж. Това е впечатляващ успех. Като обвинение прозвуча, че вашата подкрепа там е най-силна.

Не само нашите кандидати, а всички сме получили там силна подкрепа, имам предвид аз като кандидат за кмет на общината и кандидатите за общински съветници. Искам да честитя на всички – не само на нашите кандидати, а и на този на ГЕРБ и този на БСП, защото са спечелили доверие и това е най-важното. Моето обяснение, е че през тези 8 години в населените места се направиха толкова неща, колкото не са направени в последните 20 години. Хората това го виждат и го оценяват. Освен всичко друго, тези момчета и момичета, които си спечелиха изборите, са изключително стойностни хора и аз съм горд, че съм работил с тях през тези години.

Как ще коментирате обаче това, че в ромската махала не излязоха толкова да гласуват? Говореше се, че вие там получавате мощна подкрепа и от ДПС. Видя се, че това не е така.

То никога не е било така. Само че нашите опоненти се упражняват по тази тема години наред и не са спирали. ДПС в махалата в крайна сметка изкара 128 гласа – един "световен" рекорд. Трябва да се спре с тези спекулации. Избирателната активност в махалата беше изключително ниска. Митът за това, че Тодор Попов е мощно подкрепен от всякакви други тъмни и незнайни сили, особено с ромски гласове от махалата, е изключително неверен. Всеки който иска, може да го провери в протоколите по секции – качени са на сайта на Общинската избирателна комисия.

Прозвучаха и обвинения за нарушения на изборния процес…

Искам да кажа на всички, че избори не се печелят с омраза, с жалби, а с доверието на гласоподавателите. Срещу нас на ден се пишеха 4-5 жалби, разбира се, нито една от тях не получи потвърждение. А специално за изборния туризъм – това е крайно некоректно и неточно, защото в общината за последните 6 месеца са заявили право за гласуване по настоящ адрес 1200 души. Преценете какъв процент е това от общия брой избиратели – 100 хиляди – това първо, и второ – след изборните резултати в Мирянци, където печели ГЕРБ, е повече от ясно, че обвиненията за нарушения там са спекулации. И по-важното, направете си справка в ОИК – в изборния ден не е имало дописване никъде в избирателните списъци.

Какво най-много ви озадачи от приказките по ваш адрес?

Ние винаги сме били позитивни, коректни и никога не сме си позволявали да коментираме в личен план когото и да било и както и да било. А срещу мен всички опоненти, в личен план, водят обратната политика. И най-жалкото е, че 90% от тези хора до преди 6 месеца се чудеха как да се снимат с мен, което е най-малкото некоректно и неетично. Това си е техен проблем.

Затова уважаеми, скъпи съграждани, искам да ви помоля отново да направим необходимото в неделя да продължим заедно това, което сме започнали. Защото много е важно в живота човек да се опитва да надгражда, да мисли в перспектива и да преценя тези неща, а не да се поддава на глупави внушения. Аз съм убеден, че пазарджишките избиратели са умни хора и те ще покажат, че са такива в неделя.

В изминалия месец Общината не спря да работи. Умишлено ли беше това – предизборно да се работи повече, да се демонстрира колко е работеща нашата община?

Общинска администрация не е спряла да работи 8 години и няма да спре да работи и през следващите 4. Това, че има избори, няма никакво значение. Има си графици, планове и те се изпълняват. Прословутите асфалтирания! Че ние сме асфалтирали десетки улици през този мандат. Има си часови и времеви графици, през които тези хора работят. Да спрем да работим 2 месеца заради изборите ли?

Отложих първата копка на депото умишлено, за да не бъда упрекнат, че е с предизборна цел. Тя трябваше да се състои по-рано през този месец, но времето наистина ни притиска. Това е изключително важен проект. Горд съм, че успях да го доведа до успешен край и сега остава по-лесното – да го реализираме за година и половина. И да си имаме едно модерно европейско депо за битови отпадъци. Веднага след изборите ще продължим работа и по всички останали проекти.

Какъв ден ще бъде неделя?

Ще бъде хубав ден. Да не забравяме, че е празничен ден. Ние честваме този празник, защото будителите са важни хора, подбуждали са това ние да бъдем активни, хора с позиция, хора, които искат да променят нещата към по-добро и да държат собствената си съдба в собствените си ръце. Ще почетем нашите будители и се надявам, че хората ще дадат своя глас за избрания от тях кандидат.

Този път, скъпи приятели, няма ментета и други участници освен моята личност и личността на г-н Шопов. Вие преценете кой е вашият човек.

На мен и на всички наши съграждани пожелавам да сме здрави, да сме позитивни, това е много важно и с кураж и със самочувствие да приемаме предизвикателствата на живота, защото в крайна сметка единственият начин да постигнем нещо е да положим усилия то да се случи.

Коментари