Институции

Тодор Попов: Започваме реновацията на спортната зала в Зоната на здравето, която ще носи името на Иван Симеонов

Написано от ПЗИНФО

Със Зоната на здравето, Балона, градския плаж и острова Пазарджик ще има най-хубавия комплексен парк за спорт и отдих на открито

Цялостна реновация на спортната зала в Зоната на здравето в Пазарджик започна официално днес. Ремонтът ще обхване всичко – от покрива до настилките, осветлението, обновяване на двете големи съблекални, санитарните възли към тях, пълна подмяна на офисните части, подмяна на дограмата, ще бъдат обособени два входа – А и Б – за зрители, които ще влизат от двете страни, ще има 100 седящи места с трибуни. „Залата ще бъде комбинирана за баскетбол, волейбол, бадминтон, но ще е приоритетно за нашите приятели от баскетбола.“, посочи кметът на Пазарджик Тодор Попов. „С изграждането на тази зала ще бъдат решени проблемите на спортните клубове по отношение на базата. Ремонтът ще приключи за 4-5 месеца, нашата амбиция е до Димитровден залата да е готова и през зимата клубовете да има къде да тренират на закрито”, допълни кметът.

Относно обновяването на спортните бази Тодор Попов съобщи, че най-много до два месеца ще бъде открит плувният басейн Балона, а догодина ще започне ремонт на Градския плаж, който Общината ще откупи от собственика му. „През лятото на 2023 година ще открием и реновираният градски плаж и тогава тази зона тук заедно с острова ще са най-хубавият комплексен парк в България, където може да се забавляваш, спортуваш или прекарваш свободното си време по един незабравим начин и това не може да не ни изпълва с гордост”, каза Тодор Попов.

Само през тази година в спорт и спортните бази в Пазарджик са инвестирани близо 8 милиона. В двете обновени зали – залата на Спортното училище и в Зоната на здравето инвестицията възлиза на около 3 милиона лева, от които 1 милион и 720 хиляди лева са за Зоната на здравето. „Искам да благодаря на старото правителство, защото те бяха любезни да отпуснат тази сума. Силно се надявам да имаме една кокетна и практична зала, защото най-важното е нашите момчета да се чувстват добре тук”, подчерта Тодор Попов, обръщайки се към спортистите от баскетболния „Хебър”.

По време на официалния старт на ремонтните дейности на залата в Зоната на здравето кметът Тодор Попов съобщи, че залата ще носи името на Иван Симеонов. „Много мислихме тази база да бъде жест към един наш скъп дългогодишен приятел, наш съгражданин, почетен гражданин на Пазарджик. Аз лично съм щастлив да предложа тази зала да носи неговото име. Тази зала да е спортна зала „Иван Симеонов“. Това вчера предложих и пред общинските съветници. Иван Симеонов наистина го заслужава. Той е в основата не само на възраждането на пазарджишкия работнически спорт, който се превърна в една от емблемите на града ни, такова нещо няма в нито един български град, но той е и един от инициаторите, които способствали за първоначално изграждане на спортната база на нашия град през 60-те и 70-те години на миналия век. Малко са хората, които 70 години от живота си са отдали на спорта! Знам, че той е много щастлив да види обновяването на Зоната на здравето и ще е още по-щастлив след няколко месеца да види завършена и тази зала”, заяви Тодор Попов.

С нескрито вълнение пред присъстващите застана и самият Иван Симеонов и се обърна към кмета с думите: „Мили мой, г-н Попов, много съм развълнуван. Аз искам да благодаря преди всичко на Общинския съвет и г-н Попов за това тази спортна зала да носи името ми. Може би има и по-достойни хора от мен, но приемам с благодарности това решение. Преди 45 години сложихме тук началото на първата в България Зона на здравето. Днес сме тук в обновената Зона и новопостроения мост. Аз съм щастлив, че отдадох 70 години от своя живот на спорта в Пазарджик – Пазарджик, който вече е столица на спорта, в чиято основа стои един голям човек, един човек със спортно сърце – Тодор Попов. Да ни е жив и здрав и да води все напред и нагоре Пазарджик! Благодарим ти, г-н Попов. Искам да пожелая на строителите по-бързо да завършат новата зала, за да има спортен живот. Благодаря още един път.”

Кметът на Пазарджик поздрави всички спортисти за успехите им и посочи, че спортистите на Пазарджик печелят всяка година по 500 златни медала от държавни, европейски и световни първенства. „В кой град го има това?! Пазарджик дава и ще продължи да дава пари за спорт. Спортът и културата трябва да бъде приоритет на всеки един управник. Пазарджик свети с положителен знак във всички карти на обществения живот вече. Това ме прави щастлив. Преди хората ги беше срам да кажат, че са от Пазарджик, защото градът се свързваше с бандитизъм и други нерегламентирани дейности, а сега за всеки един е гордост да каже, че е от Пазарджик. Хората могат да се гордеят с града си и с постиженията на хората в него”, каза още Тодор Попов на официалния старт на ремонтните дейности в залата в Зоната на здравето.

Ремонтните дейности ще бъдат извършени от фирма „Томов-Трейд“ ЕООД.

Коментари