Институции

Тодор Попов: Започваме ремонта на важни пътни артерии в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

През настоящата година Община Пазарджик предвижда да бъдат реновирани бул. „Стефан Караджа”, ул. „Кочо Честименски”, ул. „Витоша”, ул. „Цар Калоян”, ул. „Никола Вапцаров”, участък от ул. „Христо Ботев”, както и 52 улици в населените места.
Официално днес беше даден старт на строително-ремонтните дейности на уличната мрежа в Пазарджик. Преди началото на ремонта на първия обект от Капиталовата програма на Община Пазарджик – бул. „Стефан Караджа”, кметът Тодор Попов заяви, че тази година програмата е амбициозна и обхваща изключително важни пътни артерии. Той даде подробности за предстоящите ремонти и за очакваните ограничения в движението по пътищата.
„Ремонтът по бул. „Стефан Караджа” е чакан отдавна, това е изключително важна пътна артерия, която свързва тежкия трафик от магистрала „Тракия” с път 1-8 – за Пловдив. Успяхме вече да направим пътния възел по ул. „Свобода”, който излиза при Гробищния парк на разклона. Ремонтът ще включва подмяна на бордюрни тела, частична подмяна на водопровода в източната част на булеварда и полагане на ново асфалтово покритие. В западната лента ще има велоалея по протежението на целия булевард в посока към ул. „Пловдивска”. В средата ще запазим тревните площи. На местата, на които има пътеки от естествени пресичания на гражданите, ще ги направим по-удобни за преминаване. По протежението на булеварда в зелената площ ще монтираме 7-8 беседки, защото този район е известен с многото гълъбари и те ще могат спокойно да се наслаждават на гълъбите си. Догодина ще направим и площадка за кучета, където стопаните им да могат да ги пускат, за да играят”. Това съобщи кметът Тодор Попов преди началото на работата по булеварда.
Кметът уточни, че паралелно с работата по „Стефан Караджа” започва и ремонтът по ул. „Кочо Честименски” в участъка от „Стефан Караджа” до „Георги Бенковски”. Ремонтът там включва отново бордюри, ВиК и асфалтова настилка.
„По ул. „Христо Ботев” в частта между „Георги Бенковски” и „ Александър Стамболийски” реновацията също е на тротоари и асфалтова настилка. Предстои ремонт и на ул. „Витоша” – това е стара улица, с паваж, ще ремонтираме настилка и тротоари”, обясни още той. Ремонтите ще обхванат и ул. „Цар Калоян”, която е много натоварена и оживена. „Тя се намира зад болница „Здраве” непосредствено на входа на ДГ „Снежанка” – улицата започва от „К. Величков” и свършва на бул. „Александър Стамболийски”, ремонтът ѝ ще обхване ВиК, тротоари и пътна настилка. И последната улица, която е предвидена да бъде реновирана е ул. „Никола Вапцаров”, посочи Тодор Попов.
„Искам отсега да помоля нашите съграждани за разбиране, защото тези ремонтни дейности ще предизвикат и неудобства. По улиците, които имат четири платна, ще изместваме движението, ще е трудно, но ще има транспортна пропускливост. За малките улици ремонтът е невъзможен без затваряне, така че ще има и такива моменти. Ще положим всички усилия тези ремонти да бъдат направени бързо, за да може в края на лятото да се поздравим с едни реновирани важни пътни артерии, които почти на 100% ще обезпечат трафика да стане по-удобен, а и физическата среда – по-красива”, каза Тодор Попов.
По селата също започват ремонтни дейности. За тази година е предвидено да се реновират 52 улици в населените места. Инвестицията ще е в размер на около 2,5 млн. лева. На част от селата, където не е правен ремонт на централния площад, такъв ще бъде направен. „Правим всичко това, за да може хората да имат самочувствие, да е удобно и безопасно. С това стартираме тази амбициозна програма за годината”, заяви кметът.
На откриването на ремонтните дейности по уличната мрежа присъстваха още главният архитект Кръстьо Танков, директорът на дирекция „Строителство, транспорт и околна среда” инж. Славка Стойчева, представители на фирмата-изпълнител „Еко Хидро-90”.

Коментари