Институции Общество

Тодор Попов: Време е да започнем да се обединяваме около положителни каузи

Пазарджик Още в рамките на днешния ден експертна комисия от РИОСВ и ОДБХ Пазарджик ще издадат становището си за отглеждането на разградските лъвчета в пазарджишкия зоопарк. Това съобщи на извънреден брифинг кметът на Пазарджик, Тодор Попов. Той добави, че лицензът на зоопарка е подновен съвсем наскоро – 24 октомври 2017 г. и е с валидност до октомври 2021 г.

 

По повод протестите на природозащитници срещу настаняването на лъвчетата в пазарджишкия зоопарк, Попов напомни, че вече седем години той има добър опит в отглеждането на големи котки. Като пример даде амурският тигър Саша, който пристигна в парка на около 3 месеца, когато все още нямаше 20 килограма. Днес Саша тежи 320 килограма, а 3 от четирите негови деца, радват децата в други зоопаркове в страната.

В мотивите си Община Пазарджик да поиска двете лъвчета от Разград, кметът посочи стратегическия план за развитие на парк-остров „Свобода“ и зоопарка. Още тази година островът ще бъде свързан с пешеходен мост през р. Марица със Зона на здравето, с лъвчетата ще се разнообрази и зоопарка и районът ще стане една от най-големите зони за отдих и спорт в страната. За достъпа до самия зоопарк напомни, че е напълно безплатен. Той разполага с всички условия да положи най-добрите грижи за двете лъвчета, които бяха представени на града ни с решение на ОбС – Разград от 26 януари тази година.

„Обикновено българите много се подценяваме и мислим, че другите могат да свършат работата по-добре. Време е да започнем да се обединяваме около положителни каузи“, каза Попов. „Напълно съзнавам риска, тъй като животните не са в цветущо здравословно състояние (близкородствени родители и вероятни генетични проблеми), че ако им се случи нещо „ще бъдат вдигнат на балон", но ние сме доказали, че можем да се справим с това предизвикателство“, добави Попов. Той увери, че ще направи всичко възможно да осъществи контакт с представители на фондация „Четири лапи“, за ги убеди, че могат да си сътрудничат в грижите за двете лъвчета. Напомни, че зоопарка в Пазарджик може още утре ги приеме, но няма да прави нищо докато не се консултира с природозащитниците. „Ние ги каним да бъдат полезни, да направим заедно експертиза и да изработим план за най-доброто отглеждане на лъвчетата“, допълни Тодор Попов. Ветеринарният лекар на парка, д-р Паун Лазаров увери че има готовност да поеме отговорността за малките, а при необходимост – да потърси и такъв специалист, какъвто ще бъде необходим за здравето им.

Коментари