Общество

Тийнейджър от Пазарджик най-добър в турнир по Mangala

Написано от ПЗИНФО

Състезанието бе част от проекта „Games of Brain“ и се проведе град Измир, Турция от 6 до 12 май. Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт Пазарджик бе представена от осем деветокласници от 9.а, 9.б и 9.е класове и двама преподаватели – Слава Андонова и Марияна Георгиева.

Българският отбор бе посрещнат топло от турските домакини в Лицей „Анадолу Имам“. Всички участници от България, Полша и Северна Македония бяха обучени от домакините да играят древните турски и персийски мисловни игри Mangala, Q-bitz и Reversi, след което се проведе турнир между децата –участници в проекта.

След оспорвана битка продължила над три часа, още първият ден, до финала достигнаха Габриел от България, Амар от Северна Македония и Ханна от Полша. В крайна сметка след преки елиминации победител стана Габриел Лазаров от ПГИМ Пазарджик. Всеки от турнирите се провеждаше в различни частни училища в Измир. Древните игри са забавни и провокират логическото мислене на участниците като способстват за обостряне на тяхното внимание.

Те са традиционно средство за обучение на ученици в Турция, като там се играят от 3 до 12 клас. Последния ден от проекта „Games of Brains“ бе особено вълнуващ -домакините от два частни колежа в Измир приветстваха участниците с червени рози и осигуриха отлични условия за работа. С гордост показаха STEM лабораториите и спортните си съоръжения. Обучението приключи с връчване на сертификати. Освен да се състезават партньорите от Турция, България, Полша и Северна Македония представиха страната си, традициите, кухнята и културата.

ПГИМ Пазарджик представи презентация на английски език, за България, от Васил Гюров и Адриана Тонова от 9.Б клас и втора презентация за училището от Лъчезар Христосков от 9.а клас. Всеки от отборите отнесе в страната си комплект от мисловните игри. Българският отбор, след завръщането си, показа на директора на училището Таня Благова наученото в Турция.

Предстои деветокласниците в Часа на класа да обучат своите съученици да играят на игрите Mangala, Q-bitz и Reversi и така да повишат тяхното внимание и съсредоточаване и в останалите часове от учебната програма.

Коментари