Култура

Творчество с бактерии донесе награда на пазарджишки лаборанти

Пазарджик Силвия Велева и Силвия Ветренска – лаборанти  в Рeгионалната здравна инспекция в Пазарджик, заеха почетното 5-о място в оспорвана борба с многобройните участници в първия в България конкурс Агар Арт за рисунка с микроорганизми върху петри (аналог на конкурса Agar Art Contest на Американското общество по микробиология). Организатори на състезанието бяха списание “Българска Наука” и фирма RIDACOM.

 

Какво е Агар Арт

Агар е твърда хранителна среда, а петри е стъклената паничка, в която се посяват бактериите. Буквално Агар Арт е изкуството да рисуваш с микроорганизми.

Младите микробиолози-лаборанти използваха различни бактерии, с които се тестват средите -стафилококи, ешерихия коли, микрококи и непатогенни (неболестотворни) сапрофитни микроорганизми, изолирани от вода от плувните басейни. Рисуваха с „йозе” (лабораторен инструмент) и изпратиха над 10 рисунки.

bty

bty

Трудът на двете млади експерти от Санитарна микробиология в РЗИ Пазарджик е оценен от многобройните почитатели и откриватели на тази нова форма на изкуство, изискваща творчество и въображение.

С гласуване във Фейсбук страницата на сп. „Българска наука“, в специално създаден за конкурса албум, техните рисунки събраха 1141 гласа, а само „Синигерче”-то  спечели 231 гласа.

За призовата петорка организаторите са предвидили награден фонд. Силвия и Силвия са в очакване на наградите – хранителни среди от фирма RIDACOM и книгата „(Не)обикновените животни” с автор Чавдар Черников.

Поради големия проявен интерес към този вид изкуство, вече са им позвънили от списание „Българска наука” да включат творбите им в национална изложба на най-добрите рисунки, която ще бъде уредена в парк „Кристал” в София./РЗИ/

Коментари