Култура Общество

Талант от Велинград с голяма награда от „Бургас и морето“

Написано от ПЗИНФО

„За нас винаги е било важно песните, които изпълняваме, да се харесват на хората пред нас и да забавляват – музиката да не е мерило за успех, а да бъде средство за добро настроение и точно това се случи в Бургас“. Това коментира в интервю за БТА изпълнителят Сонай Юсеин. Техният дует с Атанаска Тенева, известен още от участието им в телевизионния формат „Гласът на България“ като Сони и Нани, спечели наградата на публиката с песента „Бургаско море“ на 40-ото издание на Националния конкурс „Бургас и морето“. Той се състоя на 29 юли в Летния театър на морския град и отбеляза 50 години от първото си провеждане.

Песента „Бургаско море“ с композитор Хайгашод Агасян и аранжимент на Светослав Лобошки си тръгна с най-много отличия тази година. Освен от публиката, тя бе оценена и от журито, което ѝ присъди трето място, а поетесата Татяна Йотова бе отличена и за текста с награда от местния в. „Чернорморски фар“.

„Доста време ни отне да асимилираме, че сме спечелили най-много награди на конкурса. Не го очаквахме и не отидохме с такива намерения, а по-скоро съвсем искрено искахме да покажем на хората онова, което истински ни вълнува – музиката“, заяви Атанаска Тенева – Нани. „За нас беше супер неочаквано. Мислехме, че съвсем други песни ще се класират от журито – като „Само миг“ на Костадин Бекирски, „Брегове“ на Невена Пейкова и „И ангелите плачат“ на Мария Гогушева, които много ни харесаха още преди да дойдем на конкурса. Моментът, в който видяхме, че сме в топ 3, ни изненада изключително приятно, защото въобще не бяхме подготвени как да реагираме“, коментира още Сонай Юсеин – Сони.

Той разказа още, че с Хайгащод Агасян се познават от много години, тъй като Сони от осемгодишен участва в различни конкурси за изпълнители. „Той е един от първите хора, които са ме виждали на сцена, и е следял моето развитие и пряко, и косвено“, разказа той.

Атанаска Тенева обаче се среща на живо с авторите на песента за първи път преди самия конкурс. „Хайгащод Агасян е много добър и чист човек, Татяна Йотова е истински сърцата, а за мен е много важно хората, с които работим, да са с добри намерения, защото резултатът е истински и се получава магия“, допълни тя.

Песента „Бургаско море“ е първият им съвместен проект. „Мисля, че като е видял дуета ни с Нани, интуицията му е подсказала, че може да ни довери песента. А ние я харесахме още от първия момент, защото е истински шлагер с такова звучене, което спокойно може да е отпреди XXI век, но в същото време звучи и много модерно. С Нани си говорихме, че ако тази песен беше пусната преди 30 години, днес вероятно щеше да е сред най-големите хитове на България“, допълни изпълнителят.

Освен като музика песента им допада и като текст, защото историята в нея се припокрива с тяхната, смята Сонай Юсеин. „Ние се намерихме в Бургас. Тук се запознахме за първи път по време на конкурса „Сезони“ и години след това съдбата ни събра заедно. При нас двамата има много такива съвпадения и е много приятно“, разказа още той. Атанаска Тенева – Нани също допълни, че град Бургас за тях е специален и наградата на неговата публика е много важна, защото са успели да стигнат до сърцата на хората.

След наградите от конкурса „Бургас и морето“ двамата очакват песента „Бургаско море“ да се завърти на колкото се може повече места и да достигне до колкото се може повече слушатели, защото я намират за наистина специална. „Очаквам също да ни донесе още повече вдъхновение за нови песни“, допълни Нани.

Междувременно двамата продължават да работят по своите авторски песни. „Надяваме се до края на годината да представим още от нашата музика под формата на миниалбум. Трудна работа се оказа, но музиката ни е в сърцата и следваме плана, който сме си поставили“, каза Сони. Нани допълни, че новите им парчета, които освен с авторска музика, са и с авторски текстове и аранжименти, са в доста по-различен стил, който определи като поп и денс.

Другото, което и двамата очакват да се промени след участието им в конкурса, е да получат и нови предложения за участия.

Коментари