Любопитно

Тази нощ ни очаква пълно лунно затъмнение и суперлуние

В нощта на неделя срещу понеделник ще настъпи пълното лунно затъмнение, което ще е особено зрелищно, защото за пръв път от 30 години насам ще съвпадне със суперлуние –  когато Луната се доближава максимално до Земята, съобщиха световните информационни агенции.

Луната ще е необичайно голяма и ярка, обагрена в червено. Затова я наричат и кървава.

Затъмнение, съвпадащо със суперлуние, не е имало от 1982 г. насам. Следващото ще е през 2033 г., посочи НАСА.

Пълното лунно затъмнение ще се вижда от Северна и Южна Америка, Африка, Западна Азия, Източния Тихи океан и Европа повече от един час – от 2,11 ч. до 3,23 мин. по Гринуич (5,11 ч. до 6,23 ч. наше време).

Във видео, обясняващо явлението, специалист на НАСА обяснява: „Първо имаме пълнолуние, добавете към него най-близката точка на Луната по елиптичната ѝ орбита около Земята, заради което ще изглежда до 14% по-голяма в диаметър. Това е Суперлуна. Комбинирайте това със затъмнение, когато Луната минава зад Земята в сянката и получава червеникав оттенък. Това предлага лунното затъмнение по време на суперлуние“.

При преминаването на Луната през перигея на нейната орбита тя ще се доближи на минималното разстояние от 363 700 км до Земята. Суперлуната в перигей може да изглежда до 30 пъти по-ярка в сравнение с апогея – най-отдалечената точка на орбитата. „Това е специално явление, защото не се случва често“, обяснява НАСА.

След 1900 г. е имало само пет затъмнения по време на суперлуние – през 1910 г., 1928 г., 1946 г., 1964 г. и 1982 г.

Луната не излъчва своя собствена светлина, а отразява слънчевата. В ранните сутрешни часове в понеделник Луната ще е на една линия със Слънцето и Земята. „Ще има пълно лунно затъмнение, защото цялата Луна ще попадне в конусовидната сянка на Земята“, поясни астрономът Паскал Декан от Парижката обсерватория.

При лунно затъмнение Луната не изчезва от небето, но внезапно потъмнява и става червена заради пречупване на светлината в земната атмосфера. Червеното се дължи на светлинно явление. Слънчевите лъчи, които преминават през атмосферата, са отразени с изключение на червените лъчи от спектъра. Те са подложени на ефекта от друго явление – атмосферата ще ги отклони, за да осветят лунната повърхност.

„Цветът на лунната повърхност ще зависи от състоянието на земната атмосфера – каза Паскал Декан. – Ако в атмосферата има много частици вследствие например на голямо замърсяване, червените лъчи също ще бъдат отразени и няма да достигнат до Луната. Ако Луната е кървавочервена, ще може да се успокоим за състоянието на земната атмосфера, но ако е много тъмна, това ще означава, че положението е катастрофално“. /vesti.bg/

сн. интернет

Коментари