Култура Общество

Тази година „Пролетно хоро“ ще е на 23 март

Велинград

За осма поредна година Велинград ще посрещне любители на български народни хора от цялата страна. Фестивалът“Пролетно хоро“  отново ще се превърне в празник на българския бит, фолклор и традиции.

Националният фестивал”Пролетно хоро” има своето заслужено място в програмата за фестивали и събори на  Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се подкрепя и популяризира  и от  Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

 В  културния  календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие с над 1500 участници и гости от цялата страна.Събитието е част от културния календар на Област Пазарджик.  През 2016 година „Пролетно хоро“ бе с номинация“Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди  за туризъм.През 2016  и 2017 година фестивала се презентира от Община Велинград  на  международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”.

Националното сдружение на общините през 2017 година също популяризира  проявата ,  чрез своите информационни бюлетини до местните власти в цялата страна,тъй като седмото издание бе посветено на 70 години от създаването на Велинград.

Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество и с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира  „Пролетно хоро“ с  едно атрактивно пътуване до Велинград с теснолинейката. Стремим се едновременно с фестивала да показваме и да говорим за Велинград, като туристическа дестинация , като място, в което има какво да се види и какво да се преживее. „Пролетно хор“ вече  е   една добра реклама на Велинград и дано, и за напред това да е така.

Фолклорната проява се организира с партньорството и подкрепата на Община Велинград , Дружба Родина, Дружество за защита на Родопите, „Ротари клуб“-Велинград  и др. Фестивалът „Пролетно хоро“ се радва на голям интерес .В последните три издания броя на участниците и гостите бе между  1400 и 1900 души  от цялата страна .

Фестивалът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел-да популяризират  българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора.

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата му предлагат различно изживяване и емоция  и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции,  национална гордост  и самочувствие.

Първи етап –индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена.

Втора част – фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град .Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора  се обединяват  и събират под звуците на българска народна музика, хоро  и национален флаг.

Трета част на фестивала се провежда на открито, на открита сцена и фолклорен оркестър на живо.

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще Фестивалът  е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога .Урок който впечатлява.

Коментари