Култура

Тази вечер ще бъде отбелязана 85-та годишнина на Филка Хамалска

Пазарджик

На 19 октомври от 18:30 ч. в Драматично-куклен театър „Константин Величков“ ще се проведе концерт – честване 85 – годишнината на г-жа Филка Хамалска – създател на емблематичния за град Пазарджик танцов състав „Албена“.

Създаден първоначално в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ (тогава „Георги Димитров“) през 1971 г. съставът става общоградски. През 1993 г. Представителен танцов ансамбъл „Албена“ става част от голямото семейство на Младежки дом – Пазарджик.

Ансамбълът получава много престижни отличия от международни конкурси и фестивали в Германия, Русия, Куба, Австрия, Югославия,Франция, Люксембург, Турция и Беларус.

Г-жа Филка Хамалска е отличен педагог и хореограф. С интересни хореографски прийоми и богата фантазия се интерпретират по нов начин мотиви и герои от детски приказки и истории.

Многообразие от цветове, музика, фантазия, комични елементи и преди всичко изключително артистично интерпретиране на танца предлагат малките и по-големи танцьорки от „Албена“ на своята публика.

За дейността си като педагог, хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на един от знаковите танцови ансамбли в нашия град, Филка Хамалска е удостоена със званията заслужил учител и почетен гражданин на Пазарджик.

Коментари