Институции Култура

Тази вечер връчват Националната награда „Стоян Бакърджиев“

Пазарджик Иглика Василева е носителят на Националната наградата за превод „Стоян Бакърджиев” на Община Пазарджик, съобщи кметът Тодор Попов.

Около нейното име се обединява комисията в състав Митко Новков, Андрей Захариев и Недялко Славов. Водещ мотив е талантът на преводачката и огромният обем художествена литература, станала достояние на българския читател, посредством нейния неуморен труд, добави Попов. Наградата ще бъде връчена него тази вечер, на официална церемония в художествена галерия „Станислав Доспевски”.

 

Иглика Василева (1947г.) в момента е един от най-активните и авторитетни български преводачи. Дълго време работила в БТА, след промените се отдава на превода. Преводач е на почти целия корпус текстове на голямата английска писателка-модернист Виржиния Улф, на Пол Остър, Е. Л. Доктороу, Владимир Набоков (книгите от англоезичния му период), Мери Лавин, Анжела Картър, Елия Казан, Лив Улман, Съмърсет Моъм, Джанет Уинтърсън, Иън Макюън, Уинстън Чърчил, Майкъл Кънингам, Джон Банвил и мн. др. Забележителни са преводите ѝ на тетралогията на Лорънс Дърел „Александрийски квартет", на „Одисей" на Джеймс Джойс, на Хенри Джеймс и Том Стопард. За преводите си е награждавана с множество български и международни отличия, почетен член е на ирландски творчески съюзи. За избрания период, през който се връчва наградата, Иглика Василева е превела романи на Виржиния Улф, Владимир Набоков, Съмърсет Моъм, Джон Банвил, Иън Макюън, Е. Л. Доктороу. За превода на „Недосегаемият" печели наградата „Кръстан Дянков" за 2015 година, връчвана от Фондация „Елизабет Костова".  

Според статута на литературната награда, ще бъдат наградени участниците в съпътстващия конкурс за превод, който е за възрастни и средношколци.

І. КАТЕГОРИЯ „ВЪЗРАСТНИ”:

МАРИАНА ГАНЧЕВА       

АНТОНИЯ СТОЯНОВА    

ІІ. КАТЕГОРИЯ „СРЕДНОШКОЛЦИ”:

КЕТИ КАРАМИНОВА

АЛЕКСАНДРА ГУЛЕВА

ИВАНЕЛА СИРАКОВА

АННА САРАМБЕЛИЕВА

ИВАН ДЯНКОВ

ТОДОР ЧЕРГАРОВ

НЕДЯЛКА НЕДЯЛКОВА

НАТАЛИ КАЛПАКОВА

Коментари