Институции Култура Общество

Тази вечер връчват националната награда за превод „Стоян Бакърджиев“

Написано от ПЗИНФО

Националната награда за художествен превод, носеща името на големия български преводач Стоян Бакърджиев, която се присъжда от Община Пазарджик на всеки три години, тази година ще бъде връчена за осми пореден път тази вечер.

Наградата “Стоян Бакърджиев” се присъжда на български преводач за принос в българското преводаческо изкуство за превод на книга – поезия или проза. Журито, което има за задача да оцени издадените преводни заглавия през последните три години, е в състав: д-р Митко Новков, Мария Генова и Жела Владимирова.

Според статута на наградата, е обявен и съпътстващият конкурс за превод. Той е за участници от Пазарджик и е в две категории – за възрастни и средношколци. Журито, което ще разгледа творбите на участниците в съпътстващия конкурс, е в състав: Спасина Станева – преподавател по английски език, Пенка Иванова – преподавател по немски език и Иванка Караниколова – преподавател по френски език.

За тазгодишното издание на Наградата, регистрираните преводни заглавие за периода 1 януари 2019 г. – 31 декември 2021 г. са общо 1858. В регламентирания срок – до 25.02. 2022 г., в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик за участие в съпътстващия конкурс са постъпили 8 текста, от които 6 на средношколци и 2 на възрастни преводачи.

Коментари