Общество

С регионалните организации на Лайънс в Деня на Лайънс в ООН

Пазарджик В деня на два юбилея – 100 години Лайънс интернешънъл и 25 години Лайънс движение в България, както и Деня на Лайънс в ООН, на 29 март ръководителите на Лайънс клубовете в Пазарджик, Велинград и Панагюрище, представиха дейността на организацията на територията на зона „Бесапара“. Лайънс и ООН работят заедно поредица хуманитарни проекти, а клубовете осигуряват доброволци и финансова подкрепа и за проекти на УНИЦЕФ, СЗО и ЮНЕСКО.

 

Зоналният председател Ирина Белева подчерта, че в момента над 1.4 млн. членове обединяват дейността си, посветени да помагат на нуждаещите се. У нас  клубовете са 38, а в региона зоната има 118 членове. Белева припомни, че местните клубове развиват сериозна благотворителна дейност – подпомагат незрящи ученици и стипендии, подпомагат благотворителни инициативи, като средствата за тях се събират от членовете на съответната Лайънс организация. Председателят на Дамския Лайънс клуб Гергана Стоева отчете инициативи по случай Деня на белия бастун, дарения от хранителни продукти за домове за възрастни хора, 10 компютърни конфигурации за домове за деца. По-голяма част от инициативите им се реализират с подкрепата на Мъжкия Лайънс клуб в Пазарджик. Председателят на велинградския клуб Вили Маринова добави, че членовете на Лайънс клуб там са подкрепили организацията на конкурс „Плакат за мир“, осигурили са награди за него и са организирали благотворителен коледен базар и бал.
Д-р Любомир Димитров (регионален председател за Южна България на Дистрикт 130) посочи нова инициатива на Лайънс – организацията на профилактични очни прегледи за деца. Клубът в Панагюрище през тази година е осигурил очен преглед на всички 214 първокласници от общините Панагюрище и Стрелча. Новата им инициатива е профилактични прегледи за гръбначни изкривявания, през който са преминали всички второкласници и третокласнници от двете общини. Специалистите, които извършват прегледите също са членове на Лайънс и отделят за каузата от личното си време. Представителите на Лайънс клубовете не забравиха да подчертаят и доброто си сътрудничество с Ротари клубовете в региона.

Коментари