Култура Общество

С кукла в ръката и театър в сърцето

Написано от ПЗИНФО

Театър“ Библиотеката“ учи на кукловодство малки таланти

Пазарджик Трета година в Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев“ репетират малки таланти под майсторството на актрисата Хари Терзиева. Децата са от различни възрасти и училища – най-малкият е Тони Ганев на 7 години  от Основно училище“ Св. Кл. Охридски“, а най-големият е Мартина Иванова, на 13 години от ОУ „Любен Каравелов“. Заедно с тях на актьорско майсторство се учат и 10-годишната Магдалена Дупчанова от Средно училище „Георги Брегов“ и Петьо Ганев, на 10 години, който е брат на най-малкия „артист“ Тони. Всяка събота възпитаниците на Хари Терзиева се потапят в магията на кукления театър и разучават различни техники, история и „тайните“ на кукловоденето.

За началото на театър „Библиотеката“ разказва ръководителят на трупата, актрисата Хари Терзиева. „По идеята ме запали една майка, която имаше желание детето й да се обучава точно на куклен театър. Звънеше ми непрестанно и аз накрая, отстъпих“. Благодаря на директора на библиотеката г-н Лъчезар Риков, че ни покани, прие и ни даде името на групата.

Първата публична изява на театър „Библиотеката“ беше на 60-годишния юбилей на РБ „Н. Фурнаджиев“ на 11 април 2019 г., когато децата изнесоха рецитал и обраха овациите на гостите на тържеството в Драматично-кукления театър „К. Величков“. Следва покана от Община Пазарджик театралната група да участва в тържествената програма за 24 май – Деня на българската култура и и на славянската писменост. Сега очакват покани за представления, но предвид сложната обстановка с пандемията за коронавируса те се отлагат във времето. Въпреки това малките таланти не спират да усъвършенстват своите умения. Напълно завършена е пиесата „Добрите бобри“ и започват репетициите по новата пиеса „Мечова Коледа“, разказва Хари Терзиева. Тя е горда със своите ученици, които постигнаха много, много успехи и се раздават докрай в работата си на сцена. А тя не е малка, но те успяха.

В бъдещите планове на театър-групата е този образователен спектакъл да бъде включен в събитията на библиотеката и да се представя пред децата от детските градини и началните класове в училищата. Ще бъде интересно, когато деца играят на деца и затова очакваме това време на пандемия да отмине, за да можем да реализираме идеята. Пожелайте ни успех!, каза в заключение Хари.

РБ „Н. Фурнаджиев“ Пазарджик

Коментари