Култура

С два нови диска и спомени от пълния Античен театър в Пловдив приключва сезонът на Ансамбъл „Пазарджик”

Пазарджик

С два записани диска, концерт в пълния Античен театър в Пловдив и предстоящо участие в международен конкурс в Турция, накратко може да се опише приключващия сезон за Ансамбъл „Пазарджик”. Между множеството участия и пътувания колективът се зарежда с работата си в региона. Повече за 52-я творчески сезон разказва художественият ръководител на Ансамбъл „Пазарджик”, Атанас Чолаков.

Atanas Cholakov

Много неща могат да се кажат за приключващия сезон. С риск да прозвучи нескромно, смятам, че 52-ят творчески сезонна ансамбъла премина успешно. Продължаваме начертаните от години програми – образователната програма с децата от нашия град, тази за задоволяване на културните потребности в селата от общината, да не забравяме и редовните концерти пред нашата публика. Освен това сезонът включваше създаване на нов репертоар, концерти извън региона и извън страната. Сред концертите бих отличил този през месец септември 2014 г., когато започна творческият сезон. Концерт в Античния театър в Пловдив. Проект, обхващащ няколко професионални ансамбъла. Подготовката беше доста продължителна, защото трябваше да се научи репертоар от около 2 часа и 10-15 произведения. Освен професионалните ансамбли – „Тракия”, „Родопа” и „Пазарджик” участваше Академичният оркестър и ансамбъл при Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Този концерт, както казах, се проведе в Античния театър и беше много успешен – пред над 5000 души, с участието на изтъкнати солисти като Теодоси Спасов и неговата група.

След това продължихме образователните концерти с учениците. За тях се подготвяме дълго време. Неведнъж съм казвал, че тези концерти за нас са като празници, защото срещите с децата са много приятни, за тях искаме всичко да е най-доброто. Концертите представяме като шоу, в което участват и самите деца. Задаваме въпроси, даваме награди при правилни отговори, и между сцената и публиката се получава диалог, който е много важен и за двете страни. Тези концерти обогатяват и нас.

Като част от програмата за задоволяваме културните потребности в селата от общината, имаме честта да правим концерти на празниците в някои от селата. Все пак трябва да представим труда си там, откъдето вземаме фолклора. Това е много отговорно и на тези места критиката е по-сериозна. За наша радост, винаги досега сме имали много добри отзиви.

Както всяка година от 13 години насам, завършихме 2014-та с представителен концерт през декември, на който връчваме наградата „Сладкопойна чучулига”. Радвам се, че устояхме през годините и задържахме тази награда.

Трябва да отбележа, че този сезон издадохме и два компактдиска. Това е голямо постижение за един творчески състав. Имахме множество интервюта, защото това много ги впечатли – рядко творчески колективи могат за толкова кратко време да издадат дори един диск, а ние издадохме два. А те са резултат от дългогодишната амбициозна дейност на колектива на ансамбъла. За пръв път извън столицата, тук, в Пазарджик, се проведе Националния фолклорен конкурс „Нова българска музика”. Тогава представихме 18 нови партитури от български композитори. Веднага след това направихме записи и миналата година издадохме двата диска, които в началото на този месец представихме пред нашата публика в зала „Маестро Г. Атанасов”. На концерта присъстваха авторите на произведенията, много колеги от страната, а радио София записа цялата продукция и направи предаване. Непрекъснато правим записи на репертоара си – записваме всичко което създаваме. Иначе остават на нотни листове, а така остават за поколенията. Досега имаме четири самостоятелни компактдиска, три филма, още три чакат за издаване, една дългосвиреща грамофонна плоча и една касета.

Мисля, че Ансамбъл „Пазарджик” се отчита достойно пред публиката си и данъкоплатците. Непрекъснато търсим нови неща и искаме да зарадваме публиката. Въпреки новото представяне на репертоара, се стремим той да бъда близо до автентичния фолклор. Според мен е успехът на нашия ансамбъл.

Сега, преди края на сезона, за Ансамбъл „Пазарджик” предстои пътуване в Турция за международен конкурс, на който съставите получават награди в различни категории – хореография, музика, изпълнение, костюми. Участниците представят програмата си за 20 минути, които се засичат. Конкурс, в който са участвали състави от цял свят. За ансамбъла предстои и концерт в Жеравна на фолклорен събор.

Коментари