Криминално Общество

Съвети как да повишим сигурността на дома си и да се предпазим от кражби

Написано от ПЗИНФО

За да опазим личното си имущество е необходимо да предприемем превантивни мерки преди предстоящите празнични дни и началото на летния сезон, когато оставяме жилищата си без надзор за продължителен период от време.Анализът на експертите от вътрешното министерство показва, че домовите кражби се извършват предимно през почивните дни, отпуските и празниците, а предпочитани обекти са адреси на състоятелни собственици. Ето защо съветват хората да не съхраняват у дома си големи парични суми и ценности. Ако предстои дългосрочно пътуване, почивка или командировка, да не се съобщава на много хора и в социалните мрежи. За наглеждане на имота е добре да се разчита само на човек от близкото обкръжение.

Като една от основните пречки срещу набезите на крадците остава надеждната външна защита на жилището. Експертите препоръчват обезопасяването му да включва сигнално-охранителна техника и стабилна входна врата с надеждни заключващи механизми. Прозорците и балконските врати да бъдат добре укрепени, особено ако апартаментът е на ниски етажи, и да се затварят при отсъствие на обитателите. Домът да се заключва, дори и за кратко излизане от него и в никакъв случай да не се оставя ключ на „тайно място“ навън. Допълнителна преграда пред извършителите е и контролираният достъп до входа на жилищния блок.

Друг важен момент е да се подхожда с внимание към непознати хора, които искат да влязат в имота! Под предлог че са инкасатори, доброволци за благотворителни инициативи или предлагат различни услуги, крадците могат да използват повода за проучване на обстановката и в подходящ момент да действат.

В случай, че собственик установи противозаконно влизане в дома си е необходимо незабавно да сигнализира в полицията. До идването на оперативната група в жилището не трябва да се пипа и размества нищо. Всяка конкретна информация, която полицаите впоследствие получат от потърпевшите, би била изключително полезна за работата им по разкриване на престъплението./МВР/

Коментари