Криминално Общество

Студентският празник и неговата безопасност

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Предстои провеждането на студенския празник на 8-ми декември, в условията на усложнена епидемиологична обстановка. За осигуряване на мерки за спазване на ограниченията въведени от Министъра на здравеопазването, опазването на обществения ред, пътната и пожарната безопасност от ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик са предприели поредица от мерки.Установени са местата, където ще бъде отбелязван празникът, а именно в районите на Велинград и велинградско, летовищата „Свети Константин“ и Цигов чарк, Брацигово и населените места около него, Панагюрище и Стрелча. На собствениците и управителите на хотели, почивни бази, къщи за гости и хижи е разпоредено стриктно спазване на изискванията за провеждане на тържества или частни партита с присъствието на не повече от 15 човека. В противен случай полицейските органи ще предприемат действия за тяхното преустановяване и налагане на санкции на собствениците и управителите на обектите, където се провеждат. Особено внимание органите на реда ще обърнат на охраната на обществения ред и безопасността по пътищата в навечерието на празника и непосредствено след него.

В деня на студентския празник е планирана мащабна специализирана полицейска операция с участието на сили и средства от ОДМВР, полицейските управления в региона, съвместно с екипи на жандармерията в Пловдив. Засилени ще бъдат проверките на водачите на МПС за употреба на алкохол и наркотични вещества, правоспособност и техническа изправност на автомобилите.

Желаем на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти весел празник, проведен разумно и с мярка !!!

Пресцентър на ОДМВР-Пазарджик

ПРОТИВОПОЖАРНИ МЕРКИ ПО ВРЕМЕ ЧЕСТВАНИЯТА НА СТУДЕНТСКИЯТ ПРАЗНИК-8-МИ ДЕКЕМВРИ

Честването на студентския празник 8-ми декември в условията на обявената епидемиологичната обстановка РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пазарджик обръща внимание затова, че се очакват събирания на големи групи от хора в хотели, къщи за гости, както и други туристически обекти /вили, хижи и др./

За безопасното протичане на празника  управителите на подобни обекти са длъжни да проверят изправността на отоплителните инсталации, електрическите уреди, пожароизвестителните и пожарогасителните системи, системите за гласово уведомяване, пожарните кранове и системите за управление на дим и топлина, както и пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари (пожарогасители и др.).

Апелираме към студентите и другите гости на тези обекти да се запознаят със схемите за евакуация в обектите, основните и резервните пътища и изходи за евакуация и местонахождението на пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожар.

Тези, които ще празнуват във вили и сгради, необитавани дълго време, трябва да се убедят в изправността на електрическата инсталация и отоплителните уреди. Същото важи и за коминните тела. Много от пиротехническите средства – пиратки и други подобни, са и пожароопасни, а самоделките са опасни и за здравето. Същите не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това води до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др.

При влизане в непозната сграда, огледайте за разположението на изходите, наличието на пожарогасители – те могат да бъдат вашето спасение. При пожар незабавно напуснете сградата, като използвате стълбищната клетка или външни, стабилни стълби. Следвайте евакуационните знаци. В никакъв случай не използвайте асансьорите. Не се поддавайте на паниката. При преминаване през задимено пространство се придържайте до стените, движете се приведени ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка. Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте, така пламъкът ще се разпространи – спрете и съблечете горящата дреха. При невъзможност да напуснете сградата опитайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си. Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организмът ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи.   

РДПБЗН – Пазарджик Ви напомня, че предварително взетите мерки и спазването на установените правила са гаранция за недопускане на пожари.

Коментари