Общество

Стотици в Пазарджик честваха заедно Националния празник

Пазарджик „В този ден, вглеждайки се гордо в историята ни със самочувствието на свободна нация, не забравяме един скъп завет. Думите на Апостола – Васил Левски: „Не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва!”

 

03032016_1

Стотици бяха хората, събрали се да честват заедно 138-та годишнина от Освобождението на България и с които кметът Тодор Попов припомни думите на Апостола. Думи запомнящи се на фона церемонията по издигане на националния флаг и българския химн. „Днес, повече от всякога трябва да оценим изключителната си привилегия да живеем свободно на едно от най-прекрасните кътчета на земята и страшната си отговорност да съхраним независимостта на страната ни и идентичността на народа ни.
Нека да „четем” мъдро страниците на нашата история, за да разбираме настоящето и да предвиждаме бъдещето!", призова Попов. Преди издигане на националния флаг концерт изнесе Духова формация към Симфоничен оркестър Пазарджик. Вечно живото и вълнуващо „Аз съм българче“ изпълни Ивана Новометска от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“. Празничния ден допълни спектакълът на ПТС „Чудесия“ с художествен ръководител Таня Димитрова.

03032016_203032016_303032016_4

Сред гостите бяха народните представители Бойка Маринска и д-р Дончо Баксанов, зам.-областният управител Гинче Караминова, представители на партии, на културни институции, общински съветници, много деца и възрастни.
националният празник започна с панихида в памет на загиналите за свободата на България и молебен за здраве и благополучие в църквата „Св. Константин и Елена“. Поднесени бяха цветя на паметниците и паметните знаци на личностите, свързани с националноосвободителните борби.

Коментари