Спорт

Стискаме палци на трима от Пазарджик, които участват на „малката Олимпиада“

Написано от ПЗИНФО

Трима състезатели на СК “Кодокан“ представят страната ни Европейския младежки олимпийски фестивал. Това са Емил Вълчев (кат. 81кг) – европейски вицешампион за кадети, Георги Дамянов (кат. 60 кг) и Димитър Куртаков (кат. +90 кг). И тримата са ученици в Спортното училище в Пазарджик.

Джудистите ни ще се състезават най-напред в индивидуалната надпревара, като първи на татамито ще излезе Георги Дамянов – на 26 юли. Веднага на следващия ден – 27 юли, в надпреварата за медали се включва и Емил Вълчев, за когото тази година е особено успешна, след като успя да завоюва вицешампионската титла на Европейското първенство за кадети в Португалия преди месец. На 28 юли са срещите на Димитър Куртаков.

Освен тримата състезатели на „Кодокан“ в отбора по джудо са и три девойки – София Рангелова (48 кг), Емилия Апостолова (63 кг) и Надие Жаафар (над 63 кг). На 29 юли шестимата представители на България ще се състезават за отборната титла.

Младите джудисти са водени от треньорите Ганчо Дойков и Виден Василев.

Младежката олимпиада тази година се провежда от 23 до 27 юли в Марибор, Словения.  Във фестивала участват близо 3600 спортисти от 50 държави. Всички те ще се борят за медали в общо в 21 спорта.

Европейският младежки олимпийски фестивал се провежда под егидата на Международния олимпийски комитет и е едно от най-важните събития за младите спортисти, които искат да придобият международен опит. “Малката олимпиада“, както наричат фестивала, следва схемата на олимпийските игри – има церемонии по откриване и закриване, олимпийският огън гори по време на целия фестивал, националните химни се изпълняват в чест на победителите, вдигат се знамената на страните на медалистите.

На предишното издание на фестивала „Кодокан“ и Спортното училище отново имаха свои представители – Мариян Палев, Христо Вълков и Радина Сербезова.

Участието на „малката олимпиада“ е изключително постижение за състезателите на „Кодокан“ и гордост за Спортното училище в Пазарджик.

Коментари