Институции

Стефан Мирев: Лечебните заведения в област Пазарджик ще предоставят информация на РЗИ и ЦСМП за свободните легла за лечение на пациенти с COVID-19

Написано от ПЗИНФО

Три пъти на ден, в определени часови пояси – сутрин, обед и вечер, лечебните заведения в област Пазарджик ще предоставят информация на РЗИ и ЦСМП Пазарджик, в кои болници има свободни легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

Недопустимо е пациенти със съмнение за коронавирус да чакат с часове за прием в лечебно заведение или да им бъде отказана хоспитализация, каза областният управител Стефан Мирев и допълни, че с днешното решение на Щаба се цели избягването на кризисна ситуация, при транспортирането и хоспитализирането на пациентите.

Продължават и масираните проверки в цялата област на екипи от служители на РЗИ, МВР, Инспекцията по труда и ОДБХ, като се очаква в тях да се включат и хора от общинските администрации. Те са ангажирани със сградите с обществено предназначение, както и да не допускат струпване на хора пред пощи, банки и на други места.
Във връзка с указанията и заповедите на министъра на здравеопазването, на днешното заседание бе взето решение лечебните заведения да актуализират плановете си за противоепидемичните мерки, за прием и лечение на заразени с COVID-19. Да бъде предвиден актуален план за увеличаване на леглата за пациенти с коронавирус.

Областният управител Стефан Мирев призова жителите на област Пазарджик да бъдат дисциплинирани и да спазват стриктно всички въведени противоепидемични мерки, в противен случай всички решения на Щаба, проверки и заповеди се обезсмислят.

По брой на заразени с COVID-19, област Пазарджик е на седмо място в страната.
По данни на единния информационен портал, по брой заразени с COVID-19, от началото на пандемията, област Пазарджик се нарежда на седмо място в България след София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Стара Загора, това съобщи областният управител Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Мирев допълни, че по данни на РЗИ Пазарджик, актуалната епидемична обстановка в областта Пазарджик е следната: 1123 са засегнатите от коронавируса от началото на пандемията до момента. От активните случаи 314 са на домашно лечение, в болници са 44, като има и 5 пациенти в интензивни отделения, излекуваните са 676. Заразени досега са 97 медицински лица, от които 87 вече са оздравели, а общият брой на починалите, при които е била установена коранавирусна инфекция е 89.

По общини данните сочат, че най-много са заразените в Пазарджик – 482, следван от Велинград – 191, Панагюрище – 99, Пещера – 88, Сърница – 85, Септември – 81, Ракитово – 32, Белово – 20, Брацигово – 17, Стрелча – 10, Лесичово – 9 и Батак – 8. Освен това под карантина сега са 505 души, разпределени по общини както следва: Пазарджик – 220, следван от Велинград – 101, Панагюрище – 90, Пещера – 32, Сърница – 2, Септември – 28, Ракитово – 0, Белово – 5, Брацигово – 9, Стрелча – 13, Лесичово – 3 и Батак – 1.
През месец октомври са взети общо 1 610 проби, сочат данните на РЗИ Пазарджик. Общият брой на лицата поставени под карантина към днешна дата е 505.

Разпределението им по общини е както следва: 1- Батак, 5- Белово, 9- Брацигово, 101 – Велинград, 3 – Лесичово, 220 – Пазарджик, 90 – Панагюрище, 32 – Пещера, в Ракитово – няма, 28 – Септември, 13 – Стрелча, 2 – Сърница.
В лечебните заведения в област Пазарджик има достатъчно свободни легла, съобщи директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. В Инфекциозните отделения те са 12, във Вътрешните отделения – 135 свободни легла, 17 са така наречените триажни легла, а в ОАИЛ свободните легла са 20.
Един месец след началото на учебната година всички образователни институции на територията на област Пазарджик се справят успешно с контрола по прилагането на противоепидемичните мерки. Това каза след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 началникът на РУО-Пазарджик – Валентина Кайтазова. Тя уточни, че броят на положителните случаи в учебните заведения е относително нисък. 105 ученици са под карантина, от които 4 са с положителен тест, а 101 са контактните лица в училищата и детските градини в областта. 3 са паралелките, поставени под карантина, за които е въведено електронно обучение. 14 са учителите и непедагогическият персонал, които са под карантина, от които 11 учители и 3 – непедагогически персонал. В 16 училища в областта има карантинирани лица, които са с положителни проби за COVID-19 или са контактни на заразени. По думите на началника на РУО-Пазарджик в училищата и детските градини се спазват стриктно въведените противоепидемични мерки.

Публикувахте от Областна администрация Пазарджик в Четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Коментари