Общество Политика Спорт

Старт на ученическото спортно бягане RUN4EU в София утре

На 12 май (неделя) от 09:00 ч. пред Народното събрание ще бъде даден старт на състезанието по бягане RUN4EU за ученици и училищни отбори. To включва няколко дисциплини: бягане на дистанции от 5 км, 10 км, 21,1 км за ученици, както и щафета за училищни отбори, при която 4 състезателя (ученика) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км).

 

RUN4EU е инициатива на Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент за България в партньорство със спортен клуб „Бегач“. Събитието се организира за втора поредна година и е част от честванията по повод Деня на Европа.

За да насърчи спорта сред най-младите и да им помогне да избегнат здравословни проблеми, Представителството на Европейската комисия отправя предизвикателство към ученици и училищни отбори да се включат индивидуално или отборно в състезанията по бягане, както и в други лекоатлетически занимания. На стадион „Васил Левски“ от 10:00 ч. ще започнат лекоатлетически игри за най-малките, а от 11:15 ч. ще стартира състезание по бягане на 600 метра за ученици.

Бягането на дистанциите от 5 км, 10 км, 21,1 км и щафетата за ученици ще се проведат по трасетата на Kaufland София Полумаратон. Точните маршрути за различните дисциплини са публикувани на уебсайта на събитието.

Това е първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба, като заменя пластмасовите консумативи с техни устойчиви алтернативи. Мярката е израз на съвместните усилия за опазване на околната среда и намаляване разхищението на природни ресурси в контекста на приетата от ЕС Стратегия за пластмасите.

Участниците в RUN4EU ще получат от специалните бегачески тениски на инициативата, както и други подаръци. За победителите в съответните дисциплини са предвидени допълнителни награди и медали. Наградите ще връчи ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Фокусът на инициативата e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Основната цел е да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялия начин на живот. По данни на Евростат 90% от жените и 83% от мъжете в България спортуват рядко или никога. При младите хора на възраст между 15 и 24 години делът на слабо активните също е изключително висок – около 57%. По тези показатели България се нарежда на едно от първите места сред страните от ЕС, чието население страда от множество здравословни проблеми.

Всички състезания за учениците, част от RUN4EU, са БЕЗПЛАТНИ. Необходима е само регистрация, направена от учителите в съответните училища, техен родител или настойник.

Представителство на ЕК в България

Коментари