Общество

Стартира Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Пазарджик За девета поредна година „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Инициативата традиционно се провежда през последната седмица на януари – от 25- ти до 31.01.2016 г. и се подкрепя от кмета на община Пазарджик Тодор Попов.

 

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16 на 26.01.2016 г. от 14:00 часа д-р Прокопи Копев ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. За предварително записване желаещите могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес. По време на кампанията през 2015 г. на желаещите потребители и служители на Центъра бяха извършени безплатно профилактични прегледи.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените. В България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. Специалистите напомнят, че за ранното откриване на заболяването са важни и редовните профилактични прегледи. В България преди повече от петнадесет години първо профилактични гинекологични прегледи и профилактични прегледи за рак на гърдата бяха инициирани от Сдружението в Пазарджик.

По данни на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2014 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1151. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2014 г. в нашата област са общо 9869, което е с 27 повече от 2013 г.

Ако с различните образователни програми и разговори за болестта рак и с ежегодните инициирани от нас инициативи и кампании, свързани с необходимостта от профилактика сме научили повече хора да бъдат отговорни за здравето и ако с мисията си сме успели да накараме обществото да приеме болестта, като всички останали болести, успяваме да върнем усмивката върху лицата на болните, да им вдъхнем вяра и надежда, то значи, че сме успели поне малко в желанието си да бъдем заедно в борбата срещу рака! 

Коментари