Любопитно

Спомен за Вазов на границата на три общини

Поход до местността „Вазова поляна” в рида Алабак, Родопите проведоха планинарите от ТД”Незабравка„ от гр. Септември. След преход от 2 часа по билото  от х. Милеви скали по посока на гр. Велинград те достигнаха паметната плоча, отбелязваща мястото,където през 1892 г. и 1897 г. са отсядали българските родолюбци Иван Вазов и Алеко Константинов и са писали своите пътеписи. В проявата която се подкрепя от Областна администрация се включи и представителна група на ТД „Алеко „Пазарджик.

Вазова поляна се намира на границата между три общини – Велинград, Септември и Белово, непосредствено до черен коларски път и може лесно достъпна. От нея се отклоняват маршрутите за гр. Белово през местността Свети Спас , маршрута за х. Кладова и Юндола и за гр. Велинград. След като почистиха района около паметника пътепис от Иван Вазов написан на това място прочете четвъртокласничката от СОУ Христо Ботев в гр. Септември Елена Сестримска. Последваха изпълнения на патриотични стихове и песни. На връщане по същият маршрут планинарите вкусиха от ароматните диви ягоди, които изобилстваха край пешеходният маршрут. На х. Милеви скали хижарката Вили Казакова  очакваше туристите с топла храна осигурена от ТД „Незабравка”.

„Тази година се навършват 165 г. от раждането на народният поет Иван Вазов. В тази връзка БТС предприе инициатива да бъдат обходени всички маршрути по които някога е бил поета и е писал знаменитите си пътеписи – коментира водача на групата Евгени Попов. Ръководството на дружеството взехме решение да се включи в тази инициатива, тъй като имаме такова място. Желанието ни е този поход да стане ежегоден и да бъде включен в националният календар на БТС, имаме уверение от Областна администрация Пазарджик, че ще подкрепят инициативата.  Много е вълнуващо да наблюдаваш как младите участници в похода рецитират и изпълняват патриотични стихове и песни.

Коментари