Спорт

Специално издание събра минало и настояще на плувните спортове в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Поредното изключително събитие се състоя в Пазарджик. Събитие със знаменателно значение не само за спорта в родния ни град, а и за цяла България. На стилна церемония на плувен комплекс “Балона” бе представено специалното издание на списание „Плуване и Водна топка“, което е посветено само и изцяло на плувните спортове в град Пазарджик.

Защото плувните спортове са наистина гордост на Пазарджик. Както в миналото, така и сега, когато всички ръководители на клубове, треньори, състезатели, деятели и легенди, продължават да пишат и пазят тази славна история.

Това е едва третото специално издание на това списание в 14-годишната му история. Списанието е факт, благодарение на Община Пазарджик, Асоциацията на българските плувци и разбира се, двамата автори – Николай Кръстев и Василен Димитров.

В ролята на водещ на събитието влезе Председателят на Младежки спортен клуб Пазарджик спортува Ренета Камберова. “Благодаря на всички легенди, които са написали имената си със златни букви в нашата спортна история. Благодаря и на всички вас – ръководители, треньори, състезатели и родители, които сега допринасяте за настоящите успехи. Благодаря лично на кмета г-н Тодор Попов и неговата последователна политика за строителство и реновиране на спортните бази в Пазарджик. Ние тук наистина имаме привилегия да работим с изключителна спортна база… И много хора в други градове ни завиждат”, каза олимпийската медалистка и абсолютна световна шампионка.
Кметът на Община Пазарджик Тодор Попов приветства присъстващите с думите: “Благодаря на авторите, за това, че запечатаха паметната история на града ни в плувния спорт, благодаря и на всички гости, сред които са и наши легендарни плувци и треньори! Ние ще продължаваме нашата последователна политика в стимулирането на спорта и развиването на спортната база в Пазарджик! Тези доайени, които са днес сред нас, не са имали почти нищо като база и условия, когато са тренирали и са постигали своите успехи. Сега ние ги имаме и трябва само да работим, за да бъдем №1. Защото вие знаете – аз искам ние в Пазарджик, да бъдем номер едно във всичко.”

Сред присъстващите бе легендарният треньор Николай Иванчев – създател на явленията Георги и Соня Дангалакови, както и Нели Санкева. Той разказа интересни истории отпреди повече от век, свързани с огромните успехи на неговите състезатели.

На събитието бе и първата голяма фигура на пазарджишкото плуване – Стоян Георгиев, както и Паун Лазаров – треньор на Наташа Христова, Жанет Чочева – голямата дъщеря на Христо Чочев.

Изданието е уникално, съдържа около 80 архивни фотографии, половината от които се публикуват за първи път. Като например уникални снимки на доайена и родоначалник на плуването и модерния петобой в Пазарджик – Христо Чочев.

Един от авторите – Николай Кръстев, каза: “През 70-те, 80-те и 90-те години Пазарджик е законодател в българското плуване и модерен петобой. Работихме с удоволствие с моя колега Василен Димитров. Отне ни около три месеца, за да съберем цялата информация, все пак става въпрос за събития отпреди 60-70 години. Доволен съм, че тук виждам не малка част от героите на това издание. Искам да благодаря на всички, които помогнаха за това издание, както и да кажа категорично, че в последните години Пазарджик се превърна в най-спортния град в България!”

Коментари