Общество

Специалисти отбелязаха съвместно Световния ден за борба с наркотиците

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Здравната инспекция и Общинският съвет по наркотични вещества отбелязаха съвместно Световния ден за борба с наркотиците, съобшава РЗИ – Пазарджик.Тази година Световният ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика бе отбелязан на 23 юни от РЗИ Пазарджик и ОСНВ Пазарджик. В откровен разговор с над 70 ученици от Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии – град Пазарджик, специалистите от РЗИ и ОСНВ обясниха рисковете и вредата от употребата на най-разпространените наркотични вещества, формирането на зависимост, поведението на наркозависимите лица. На учениците бе представен филмът „Екстази“ изготвен от Министерство на здравеопазването по проект „Информирани и здрави“. В края на срещата учениците участваха в  демонстрация с алко-наркоочила.

През седмицата обучение по темата бе проведено от инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ и с ученици от 9 клас от СУ „Д-р Петър Берон“ град Пазарджик.

**************

26 юни е денят, в който всички хора по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е обявена за Световен  ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика от Общото събрание на ООН през 1987 г.

Статистиката показва, че алкохолът и наркотиците са достъпни за децата и младежите на все по-ранна възраст. Затова специалистите препоръчват да говорим с тях за опасностите, които крие употребата им, за въздействието на психотропните вещества върху мозъка и последствията от това: психическа зависимост, депресия, параноя, агресивно поведение, затруднения с паметта, отключване на психични заболявания.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето, сред които  увреждания на жизнено важни органи и системи, заразяване с инфекции и силна физическа зависимост.

Коментари