Криминално

Специализирана полицейска операция попадна и на невръстни апаши

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Специализирана полицейска операция се проведе на територията на областта през изминалото денонощие. Тя е разпоредена от Главния секретар на МВР и е свързана за противодействието на битовата престъпност, притежанието и разпространението на наркотици, пътната безопасност. В акцията взеха участие служители от структурите на областната дирекция на МВР в Пазарджик, полицейските управления в областния град, Велинград, Панагюрище, Пещера и Септември, сектор „Пътна полиция“. Активно се включиха и екипи от Зоналното жандармерийско управление в Пловдив.

В хода на полицейските действия са проверени 1246 човека, 1043 моторни превозни средства, 12 пункта за изкупуване на метални отпадъци, 5 автоморги и сервизи, 13 заложни къщи и 32 търговски обекти/ павилиони, магазини, кафенета/. За установени престъпления са образувани 9 досъдебни производства по общия ред и 7 бързи производства. Съставени са 86 акта за констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи. Установена е самоличността на петима извършители на кражби в това число на две 8-годишни момчета  от Пазарджик и Панагюрище, както и 13-годишен тийнейджър от село Драгор. В единия от случаите служители от полицейски участък „Изток“ в Пазарджик работили по изясняване на кражба на сумата от 5000 лева от чантичката на мъж, който пускал фиш в тото пункт и още 450 лева от портфейл на таксиметров шофьор. В хода на полицейска акция органите на реда установили, че авторът и на двете ловки джебчийски кражби е 8-годишен от Пазарджик. С всички малолетни и непълнолетни работят инспектори „Детска педагогическа стая“.

Екипи на РУ-Пещера засекли в землището на брациговското село Исперихово „Лада“ с водач 68-годишен жител на пловдивското Ново село. Полицаите незабавно извършили проверка и установили в колата металдетектор, няколко старинни монети и керамично парче. Мъжът показал на униформените откъде е изкопал част от откритите културно-исторически ценности. При извършените допълнителни действия съвместно със служители от РУ-Стамболийски е извършено претърсване в жилището му. Там също били открити 73 монети от различен вид и още 8 различни предмета. Криминалисти от РУ-Пазарджик са задържали 39-годишен пазарджиклия съхранявал в жилището си амфетамин. Колегите им от участък „Изток“ засекли 14-годишно момиче от пазарджишкото село Драгор, което носило в себе си две полиетиленови пликчета със синтетичен канабиноид. Полицаите от участъка в Белово спипали 25-годишен мъж от село Мененкьово с марихуана. Екипи на РУ-Велинград, жандармерията, лесничеи от ДГС-Алабак и ДГС-Ракитово са установили три случая на съхранение на общо около 14 кубически метра незаконно добити дърва за огрев. Полицаи от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР и колегите им от РУ-Велинград са констатирали в два търговски обекта в Пазарджик и Велинград незаконна търговия със стоки носещи логото на известни търговски марки. Иззети са общо 160 артикула – спортни комплекти, якета, блузи , тениски. 34-годишен водач от Панагюрище е задържан в ареста на полицейското управление в средногорския град. По време на проверка той се държал агресивно към полицаите и отказал да се подчини на издадените от тях разпореждания. Още двама са прекарали нощта в ареста заради управление на МПС под въздействието на алкохол и наркотични вещества.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Коментари