Общество

Специален урок за ученици от Паталеница с микробиолог

Написано от ПЗИНФО

Микробиологът от РЗИ Пазарджик Силвия Ветренска проведе открит урок с пети и шести класове от ОУ „К. Величков“ с. Паталеница на тема „Водата е нашата сила“.

Тя изнесе забавна презентация пред учениците, като най-напред ги запозна със своята работа в лабораторията по Санитарна микробиология към РЗИ Пазарджик. На достъпен и забавен език им разказа за изследванията, който се осъществяват от здравната инспекция върху питейните води, водите в плувните басейни, козметика и различните повърхности.

Пред децата се разкри един микросвят изпълнен с безброй микроорганизми, които взаимодействат по между си. Те научиха за индикаторните микроорганизми, които се използват в лабораторията на РЗИ, методите и условията при които се култивират и каква информация дават за състоянието на водоизточниците.

Във втората част на презентацията Силвия Ветренска представи своето хоби – рисуването с бактерии.

Главен експерт Ветренска е майстор в рисуването с бактерии. През 2023 г. спечели второ място с проекта си «Моторът на Ели» в Националния конкурс Агар Арт за рисунка с микроорганизми. На учениците разказа как от изследвани необработени водни проби (крайпътни чешми, реки за водоснабдяване или сондажи) се изолират различни видове сапрофитни, пигментообразуващи бактерии. Те са нормални обитатели на околната среда и в случая са боичките, които използва микробиологът. Четката за рисуване е йозе (метална бримка с която се пренасят микроорганизмите), а платното е хранителната среда върху която се развиват бактериите, наречена с обобщаващото име агар, защото има много видове агари. От тук идва и  името „Агар арт“ . Съществуват конкурси, които се организират от 2016 г. до днес. Всяка бактериална колония има цвят, свои характеристики и предпочитания, расте при определена температура с определена скорост. Върху агара се нанасят нежни щрихи от използваните микроорганизми и за да се види рисунка трябва да се изчака поне 2 дни. Тъй като рисунките са живи с времето те променят вида си. Интензитета на цветовете, формата на щрихите си и структурата на агара. Не могат да се съхраняват дълго. Единственият начин е фотографирането им, което също не е лесна задача.

Третата част на презентацията бе посветена на предстоящия през месец март Световен ден на водата –  22 март. Световният ден на водата се отбелязва в цял свят и целта му е да се фокусира общественото внимание, върху безценната животоподържаща роля на водата, значението й за живите организми на планетата, а също използването на водата без замърсяване и разхищение.

В края на часа децата наблюдаваха микроскопски препарат приготвен от гъбичката Candida albicans.

Идеята на проведения урок е да провокира интереса на децата към микробиолгията като наука и практически да се докоснат до нейния обект – света на микроорганизмите.

Г-жа Ветренска предизвика огромен интерес и обещава пътешествието в микрокосмоса на биологията да продължи.

 

Коментари