Общество

Случай на Листериоза в Пазарджик, увеличават се болните от морбили

Написано от ПЗИНФО

27-годишна жена болна от листериоза е лекувана в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик през месец декември. Поради неблагополучно завършила бременност , са направени изследвания и причинителят, който е изолиран от кръвта и е Листерия моноцитогенес. Проведено е съответното лечение и пациентката е изписана клинично здрава. Взети са контролни изследвания и няма микробен растеж до момента, съобщи началникът на Инфекциозно отделение-Пазарджик д-р Мария Пишмишева.

Листериозата е инфекциозно заболяване с разнообразни клинични симптоми, които зависят от възрастта на заразения. Причинява се от бактерията  Листерия моноцитогенес.
Резервоар и източник на инфекцията са много диви и домашни животни, както и гризачи. Листериите се отделят с млякото, урината, околоплодните води на заразените животни. Бактериите са много устойчиви и дълго време се съхраняват в почвата и при ниски температури. Може да останат жизнеспособни и в продукти, които се съхраняват в хладилник .
Заразяването на човека става най-често по алиментарен път – т.е. при консумация на контаминирани хранителни продукти – несварено мляко от заразено животни, млечни продукти -„пресни“ – сирене, кашкавал. Възможно е заразяване и при консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.

Най-застрашени са хората с имуносупресия /дори и физиологична/ – бременни жени, новородени деца, пациенти с трансплантирани органи, захарен диабет, цироза, онкологични заболявания и др.

Инкубационният период е между 4-45 дни .
Заболяването започва с повишаване на температурата. Част от болните развиват ангина и се уголемяват шийните лимфни възли. При по-възрастни болни, които имат пряк контакт с животни, може да се развие конюктивит, който протича тежко.
Най-опасна е септичната форма, при която са засегнати различни органи и системи, включително нервната система – развива се менингит, енцефалит или абсцес на мозъка.
Листериозата при бременни жени  най-често протича без характерни симптоми и се доказва само с изследвания.
Листериоза при новородени зависи от периода на заразяване – тежки случаи се наблюдават при заразяване преди раждането или около него – наблюдава се тежко протичане, често такива деца загиват.

Лекарите препоръчват да не се консумира непреварено мляко, меки и неузрели сирена, неузрял кашкавал. Това важи особено за бременните жени и хора с имуносупресия.

От Инфекцозно отделение информирaт още, че се увеличава броят на болните от морбили. Към 19.12 те вече са 72-ма. До месец септември са регистрирани 43-ма заболели и оттогава до момента са открити още 29.

Коментари