Институции Общество

Служителите на РЗОК Пазарджик протестираха предупредително днес

Написано от ПЗИНФО

За 1 час от 10.00 до 11.00 ч. днес служители на РЗОК Пазарджик в областния град, Велинград, Панагюрище и Пещера излязоха в едночасова предупредителна стачка.

Протестът се организира от Синдикат на административните служители “Подкрепа”. За това пред сградата на Здравната каса в Пазарджик бяха председателя на постоянния стачен комитет към КТ Подкрепа Димитър Хаджидимитров и председателят на СРС Пазарджик Никола Минчев.

Исканията на работещите в НЗОК са:

  1. Да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички служители на НЗОК / РЗОК;
  2. Да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК.

По изчисления на САС “Подкрепа” е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 10 милиона лева и именно това настояваме да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Бюджета на НЗОК за 2022 г.

Работещите в НЗОК са специалисти с висока квалификация, които следва да администират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто.

Членовете на КТ „Подкрепа“ ще отстояват исканията си докрай и в случай, че не бъдат чути ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК – болници, аптеки, лични лекари и др., започвайки ефективни стачни действия.

Коментари