Институции Общество

След епидемиологично проучване решават какво ще се случи в Костал, където има 10 заразени

Написано от ПЗИНФО

Десет са положителните проби за COVID-19 на работници от завод „Костал“ в гр. Пазарджик. Заразените са в добро общо състояние и са под домашна карантина.

Общият брой на заразените лица с COVID-19 е 89. Има десет положителни проби на работници от завода за авточасти „Костал“ в гр. Пазарджик. Пробите са установени при масово тестуване на работещите в завода, това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев на брифинг след заседанието на Областния кризисен щаб. Той допълни, че работниците са в добро здравословно състояние и са поставени под домашна карантина. РЗИ установява контактните им лица. Стефан Мирев уточни, че по информация от предприятието, са затворени и дезинфекцирани производствените линии, където са работели заразените работници. Към настоящия момент в завода работят не повече от 100 човека. Областният управител допълни, че в „Костал“ се извършва епидемиологично проучване, след получените резултати ще бъде взето решение и за последващия режим на работа на завода.
13 са хоспитализираните пациенти с коронавирус в област Пазарджик, съобщи Областният управител, 28 са на домашно лечение, 30 са излекуваните, а общият брой на лицата поставени под карантина е 1985.
След изтеклата карантина и извършената крайна дезинфекция от екипи на ВМА, Интензивното отделение към МБАЛ Пазарджик възстанови нормалния си режим на работа, каза по време на брифинга Стефан Мирев и допълни, че няма нови положителни проби на медицински лица в лечебното заведение.
Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова съобщи, че в момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик се лекуват 6 болни с COVID-19 инфекция. Петимата пациенти са в добро общо състояние, една жена е на хемодиализа и при нея заболяването протича по-тежко. В МБАЛ „Хигия“ има все още една пациентка, за която се чака втори отрицателен резултата преди изписване. Трима болни са настанени в МБАЛ „Здраве“ и един пациент в Белодробната болница в Пазарджик. Д-р Петрова допълни, че свободните легла в Инфекциозни отделения в областта са 22, във вътрешни отделения леглата са 226 и в ОАИЛ- ите 55 свободни легла. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите количества лични предпазни средства.
По повод утрешния празник на Пазарджик, областният управител увери, че от страна на ОДМВР Пазарджик ще бъде осигурено полицейско присъствие за спазване на всички противоепидемични мерки.

Коментари