Общество

Следващите 2 месеца „Хигия“ ще изследва безплатно за Хепатит C

Написано от ПЗИНФО
От 2-ри септември 2019 г., МБАЛ „Хигия“ АД и МБАЛ „Хигия“-Север“ ООД стават част от кампанията „Да открием липсващите 69 000″, чиято цел е диагностициране на заразени с хепатит С. Ще бъдат извършени 2000 безплатни изследвания.
Всеки би могъл да дойде и да направи изследване за вируса в Клиничните лаборатории на двете болници, в делничен ден, от 8:00 до 12:00 часа. Тестовете за хепатит C са безплатни. Пациентите заплащат само 3 лв. за вземане на биологичен материал /съгласно , чл. 168, ал.1, 2 от НРД за медицински дейности/.
Тестът е бърз и пациентите научават резултатите до края на деня.
Кампанията ще продължи 2 месеца.
„Обществото все повече разбира, че хепатит С е сериозен проблем. Заболяването протича много коварно. В началото пациентите нямат никакви оплаквания, обикновено разбират, че са болни, когато са настъпили усложненията, а именно чернодробната цироза и рак на черния дроб“, обясни д-р Димитър Бояджиев, началник Гастроентерологично отделение в МБАЛ „Хигия – Север“.
Заразяването с хепатит С става основно по кръвен път, може да се предаде от майката на плода, а рискова група са интервенозните наркомани.

Коментари